Oradea Arena a găzduit, sâmbătă, un curs maraton de prim-ajutor, organizat de Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, împreună cu Primăria Oradea. Evenimentul „Vino, învață să salvezi o viață!”, a reunit peste două mii de persoane, care au învățat de la voluntarii și angajații SAJ Bihor cum pot ajuta o persoană aflată într-o situație de urgență.

Scopul evenimentului a fost, potrivit organizatorilor, acela de a oferi cetățenilor municipiului Oradea și județului Bihor oportunitatea de a învăța manevrele de prim ajutor de bază, esențiale în situații medicale de urgență, până la sosirea echipajelor specializate.

„Prin intermediul demonstrațiilor și instruirilor practice susținute de profesioniști, dorim să contribuim la creșterea gradului de conștientizare și responsabilitate civică în rândul comunității noastre. Dorim să subliniem că acest eveniment este organizat exclusiv prin implicarea voluntară a colegilor noștri. Aproximativ 200 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean Bihor s-au alăturat inițiativei din proprie convingere, fără ca instituția noastră să utilizeze fonduri de la buget”, au anunțat organizatorii. Astfel, sâmbătă, peste două mii de persoane au participat la eveniment. Au fost abordate teme esențiale, precum resuscitarea cardiopulmonară de bază (Basic Life Suport), tehnici de dezobstrucție ale căilor aeriene la nou-născut, sugar și adult, poziția laterală de siguranță la pacientul inconștient și acordarea primului ajutor în caz de înec și electrocutare. Participanții au învățat atât noțiunile teoretice, dar au și avut posibilitatea de a exersa practic manevrele de prim ajutor. În prima parte a activității, care s-a întins pe durata a mai multor ore, profesioniști din cadrul SAJ Bihor au susținut sesiuni teoretice interactive, în care au explicat principalele tehnici de intervenție în situații de urgență. În a doua parte, participanții au exersat practic ceea ce au învățat, folosind aproximativ 45 de manechine pregătite pentru simularea diverselor tehnici de prim ajutor. Potrivit organizatorilor, experiența acumulată de-a lungul anilor a arătat că intervenția rapidă a unei persoane cu minime cunoștințe de prim ajutor poate avea un impact major în salvarea unei vieți. În multe dintre situațiile în care echipajele au ajuns la fața locului, sprijinul oferit anterior de către cetățeni – prin acțiuni precum eliberarea căilor aeriene, poziționarea pacientului în poziția laterală de siguranță sau efectuarea corectă de compresii și ventilații la pacientul aflat în stop cardio-respirator – au fost esențiale pentru eficiența intervenției medicale ulterioare. Un exemplu relevant și recent este evenimentul rutier din luna februarie, în care a fost implicat un echipaj al SAJ Bihor. Deși cei aflați la fața locului au acționat cu cele mai bune intenții, lipsa unor cunoștințe corecte de prim ajutor a generat situații critice care ar fi putut fi evitate.