Aproape 2.900 de români care au Covid-19 s-au externat, cei mai mulți fiind asimptomaticii, care au ieșit din spitale după 10 zile de la depistare, potrivit raportului de ieri al Grupului de Comunicare Strategică.

GCS precizează că din 24.155 de români externați de la debutul epidemiei de Covid-19 în România, vindecați sunt 22.049. Alte 2.106 persoane sunt pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până miercuri, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

În total, în România sunt 34.226 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, dintre care 641 sunt în ultimele 24 de ore. De asemenea, 1.952 de persoane au murit, 21 fiind în ultimele 24 de ore. La ATI erau ieri internați 248 de pacienți.

Testele efectuate în Bihor, de marţi dimineaţa până ieri dimineaţă, nu au dus la niciun rezultat pozitiv, astfel că numărul bolnavilor de Covid–19 din judeţul nostru rămâne 715. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, conform datelor centralizate la nivel județean, ieri erau 78 persoane internate şi 647 persoane vindecate. Conform cifrelor oficiale s-au vindecat 90,49 % din persoanele diagnosticate Covid-19 în județul Bihor.  

 

Un specialist în pragul disperării

Mulţi dintre bolnavii asimptomatici sau cu forme uşoare refuză internarea, alţii, tratamentul. Aceştia profită de decizia CCR, care le permite să se trateze acasă.  Doctorul Virgil Musta, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că în curând cadrele medicale vor pierde controlul asupra epidemiei.

Doctorul Virgil Musta a ajuns în pragul disperării. El spune că în curând cadrele medicale vor pierde controlul asupra epidemiei. Deşi zilnic în judeţul Timiş sunt cel puţin zece cazuri noi, la spital ajung maxim şapte. Iar dintre aceştia, unii vin doar să anunţe că sunt infectaţi după care fac cale întoarsă.

Ceilalţi nici măcar nu se prezintă pentru a fi luaţi în evidenţă.

„Din păcate nu toată lumea are responsabilitate şi pleacă chiar cu mijloace de transport în comun, noi nu putem să-i oprim. Dacă ei doresc să se externeze, putem să le recomandăm şi externarea doar că acolo nu pot beneficia tratament specific”, a declarat medicul Virgil Musta, şef secţie Infecţioase.

Situaţia este scăpată de sub control şi în privinţa bolnavilor internaţi, care refuză tratamentul.

„Să ne tratăm acasă cu ce? Şi de către cine? Pun şi eu o întrebare. Dar ce se întâmplă dacă un asintomatic sau un pacient cu simptome uşoare cum a fost la noi, în două, trei zile se degradează şi nu mai ajunge să sune la ambulanţă? Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă?”, a declarat medicul Cristian Oancea, manager Spital Victor Babeş.

R.C./ Mediafax