Părinții ai căror copiii se îmbolnăvesc au la dispoziție, de 10 ani, un serviciu care îi ajută non-stop. Peditel, un program național și internațional de asistență medicală pediatrică gratuită, a preluat anul trecut peste zece mii de apeluri pe lună, oferindu-le părinților soluții medicale și ușurându-le viața medicilor de la Urgențe.

Peditel împlinește duminică, 14 ianuarie, 10 ani de activitate neîntreruptă, timp în care medicii au răspuns apelurilor, au liniștit părinții, au ajutat copiii și au luat presiunea de pe unitățile de primiri urgențe. În acești 10 ani, 742.547 de copii au fost ajutați gratuit. Acest număr este echivalentul populației municipiilor Cluj-Napoca, Iași și Oradea, împreună.

În 2023, Peditel a preluat 124.283 de apeluri, cu o medie de 5,51 minute pe apel. Media apelurilor lunare a fost de 10.357, iar cea a apelurilor zilnice de 340. Cea mai mare activitate a fost înregistrată în lunile decembrie (15.837 apeluri), ianuarie (14.441 apeluri) și octombrie (11.748 apeluri). Principalele probleme medicale au fost: febra (27%), diareea (7%), vărsăturile (8%). Soluții medicale propuse: 71% sfaturi aplicabile acasă, 12% vizite la UPU, 10% consult în 48 de ore, 7% recomandarea de a apela 112.

În urma unei evaluări interne, care a vizat 25.000 de respondenți, a reieșit că gradul de satisfacție al celor care folosesc call centerul pediatric gratuit este de 9,75 din 10.

Dacă în 2022 echipa medicală Peditel era formată din 32 medici, în 2023, numărul acestora a crescut la 40 de medici și două linii de gardă.

„A lucra cu copiii este o binecuvântare și o provocare constantă. Indiferent de oră, suntem alături de părinți când au cea mai mare nevoie de ajutor, pentru copiii lor. Ajungem în locuri în care de multe ori medicul nu ajunge (sate, cătune). Oferim acces la informații pertinente și sfaturi medicale pentru a evita prezența în serviciul de urgență, care este de cele mai multe ori aglomerat. Ca medic trebuie să ai abilitatea de a comunica cu părinții care sunt deseori alarmați, obosiți, supărați, când cel mic are o problemă medicală. Mai ales că accesul la informații care pot fi eronate generează panică mamei și disconfort familiei. Este nevoie de calm, răbdare, empatie pentru a ajuta și a liniști temerile părinților. În multe cazuri, copiii pot fi îngrijiți la domiciliu, de către părinți, urmând sfaturile noastre. Nu e ușor, dar e frumos! La final de gardă ai cea mai mare satisfacție atunci când știi că ai reușit să ajuți”, spune dr. Ileana Radu, medic de peste 8 ani în echipa Peditel.

Cei care doresc să susțină Peditel o pot face alegând între mai multe metode de donație sau sponsorizare. Toate informațiile necesare se găsesc pe peditel.ro.

Serviciul Peditel 0219010 este un program național și internațional de asistență medicală pediatrică gratuită, non stop, pentru fiecare copil din România, oriunde s-ar afla în lume prin apelarea la numerele 02191010 numar scurt fara suprataxă, valabil în toate retelele fixe și mobile de telefonie din România, +40377771111 (național și internațional), 1791 (național Vodafone, Orange ) și *1791 (național Digi fix și mobil).