Reîntors zilele trecute de la Dresda, unde a participat la o amplă manifestare ştiinţifică medicală, prof. dr. Augustin Lenghel, de la Spitalul Clinic Judeţean, ne-a oferit câteva detalii legate de noutăţile în problematica de diagnostic a pancreatitei cronice şi noile achiziţii terapeutice.

- Definiţi, pentru început, ce este pancreatita cronică.
Pancreatita cronică este o afecţiune inflamatorie persistentă a pancreasului, caracterizată prin fibroză (modificarea ţesutului glandular) a pancreasului, ceea ce duce la deficienţe de secreţie a enzimelor digestive şi a hormonilor. Acestea produc bolnavilor de pancreatită cronică perturbări în digestia alimentelor, malabsorbţie şi diabet.
- Se cunoaşte cauza pancreatitei cronice?
Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul de alcool. Impresionant este că alcoolul e implicat în 70-90% dintre calcifierile cronice pancreatice. Dar alcoolul nu este implicat ca factor independent în determinarea pancreatitei cronice; consumul excesiv de alcool este deseori asociat cu consumul simultan de mese bogate în proteine şi grăsimi. Fumatul creşte, de asemenea, riscul de pancreatită cronică. Cauze mai puţin frecvente ale pancreatitelor cronice sunt: hiperparatiroidismul, predispoziţia genetică, malnutriţia pe termen lung, aceasta din urmă fiind, probabil, cea mai frecventă cauză a aşa-numitelor pancreatite cronice tropicale, observate în India şi ţările din Africa. Al doilea grup de pancreatite cronice este constituit de formele mai puţin comune ale acestei afecţiuni (numite pancreatite obstructive), respectiv litiaza biliară.
- Care sunt simptomele pancreatitei cronice?
Simptomele precoce ale pancreatitei cronice sunt: durerile abdominale, perioade de slăbire şi icter. Principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominală, apărută brusc şi care durează câteva ore sau zile. Este destul de intensă ca să deturneze pacientul de la activităţile curente, de fiecare zi. Consumul excesiv de alcool, ca şi mesele bogate în grăsimi pot provoca durerea. Un alt semn precoce al pancreatitei cronice este prezenţa unor perioade de îngălbenire a tegumentelor (icter), apărute după criza de durere. Simptomele care apar mai târziu sunt semne ale insuficienţei pancreatice: malabsorbţie - caracterizată prin diaree uleioasă, scădere în greutate progresivă şi constantă şi diabet. Diabetul apare în 30% din cazurile de pancreatită cronică.
- Care este tratamentul pancreatitei cronice?
Tratamentul de bază al pancreatitei cronice presupune eliminarea cauzei afecţiunii. În caz de pancreatită cronică calcifiată, abstinenţa de la consumul de alcool este obligatorie. S-a demonstrat că, dacă se continuă consumul de alcool, creşte nu doar frecvenţa şi intensitatea durerilor abdominale, dar şi incidenţa complicaţiilor. Diagnosticul de pancreatită obstructivă cronică este, de cele mai multe ori, o indicaţie pentru tratament chirurgical. Tratamentul conservativ al pancreatitei cronice constă, în special, în tratarea principalelor două simptome: durerea şi insuficienţa pancreatică. Este necesară stabilirea unei diete adecvate, pentru că, de obicei, apar mai multe perturbări metabolice la pacienţii cu pancreatită cronică. Ele sunt determinate de digestia şi absorbţia deficitară la nivelul tractului gastrointestinal, ca şi de ingestia deficitară (cantitativ sau calitativ) de alimente, ceea ce duce inevitabil la malnutriţie. Dieta trebuie să fie hipercalorică, pentru a preveni scăderea masei corporale. Ca urmare a scăderii abilităţii de a digera şi de a absorbi, raţia alimentară zilnică trebuie fracţionată în 5-6 mese/zi. Cantitatea de grăsimi din alimente trebuie să nu depăşească 60-80 g/zi. Aceasta, pentru că mesele abundente, în special cele bogate în lipide, pot amplifica durerea. Dacă este diagnosticat şi un diabet, trebuie recomandată o dietă specifică diabeticilor, împreună cu un tratament farmacologic. Una dintre trăsăturile tipice ale pancreatitei cronice este durerea acută, sub formă de atacuri apărute brusc. Durerea poate să fie determinată de multe cauze. Cea mai frecventă cauză o constituie creşterea presiunii în ductele pancreatice, din cauza îngustării lor şi a prezenţei în lumen a calculilor, care împiedică circulaţia sucului pancreatic. Durerea poate, de asemenea, să apară ca urmare a unei complicaţii a pancreatitei cronice. În funcţie de cauza care o determină, există diferite metode de tratament, cum ar fi dieta, preparatele de substituţie enzimatică pancreatică, tratamentul chirurgical şi altele. În cazuri rare de insuficienţă pancreatică exocrină severă, pentru a echilibra lipidele pe care pacientul le pierde prin maldigestie, este necesar să se administreze trigliceride cu lanţ mediu. Încercările de îmbunătăţire a tratamentului pancreatitei cronice din ultimii ani sunt reprezentate de compuşii antioxidanţi (vitamina C, E, selenium, caroten).
- În final, pancreatita este incurabilă sau nu? Care este pronosticul?
Din păcate, da. Încercări se fac, singura metodă care dă, deocamdată, rezultate bune şi foarte bune este transplantul de pancreas, procedeu de care pot beneficia puţini pacienţi, din cauza lipsei acute de donatori de organe şi a costului destul de ridicat al transplantului. În lipsa unui tratament adecvat, speranţa de viaţă a pacienţilor cu pancreatită cronică este mai scăzută faţă de medie (cu ceva mai mult de 10 ani). În medie, doar 50% dintre pacienţii diagnosticaţi cu pancreatită cronică supravieţuiesc 20 de ani după apariţia simptomelor. Pronosticul este mai bun pentru pacienţii care opresc consumul de alcool. Există mari dificultăţi în diagnosticarea acestei boli de temut, bolnavii cu simptomele amintite ar trebui să se prezinte cât mai urgent la medicul de familie şi la specialistul gastroenterolog.