Timp de două zile, la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, se desfășoară conferința webinar „Malformațiile urologice și infecțiile urinare la copil. Indicații terapeutice actuale”. În cadrul acestiea, o echipă de medici specialiști condusă de prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, a operat, în premieră, un băiețel de 2 ani diagnosticat cu o malformație rară.

Deschiderea evenimentului a avut loc ieri, la ora 9,00, medicii intrând apoi în operații. Au fost prezenți, fostul ministru Ladislau Ritli, specialist în pediatrie și pediatrie oncologică, managerul Spitalului Municipal - Laurențiu Chiană, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea - Gheorghe Bumbu, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică de la Municipal - Daniel Băloiu, iar ca invitat special, Mircia-Aurel Ardelean - medic la Clinica din Salzburg, Austria. Primul care a luat cuvântul a fost Laurențiu Chiană, care a subliniat grija pe care colectivul o are pentru a crește performanța Spitalului Municipal, în beneficiul pacienților.

„Temele pe care le vom aborda sunt foarte complicate, malformațiile urologice și infecțiile urinare la copil. Operațiile vor fi transmise live din sălile în care se vor face, fiind urmate de mese rotunde cu medici cu experiență în domeniu. Este un eveniment din care sper să ieșim cu toții câștigați. Sunt în această unitate medicală de 35 de ani și am fost mereu legat de acest spital, de colegii și profesioniștii care sunt aici”, a spus urologul Gheorghe Bumbu căruia șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică de la Municipal, Daniel Băloiu, i-a mulțumit pentru sprijinul pe care l-a oferit, ori de câte ori a fost nevoie.

Pe parcursul celor două zile au loc mai multe intervenții chirurgicale, printre care și una în premieră, a cărei complexitate este una deosebită, fiind transmisă online specialiştilor care s-au înscris la simpozion.

„Programul celor două zile cuprinde o serie de intervenții chirurgicale, între care una este o premieră: o operație pentru epispadias, o malformație a uretrei la băieți, operație care în spitalul nostru nu s-a mai efectuat. Ca să poţi să efectuezi o astfel de operaţie îţi trebuie multă practică. Trebuie să stai lângă cineva care ştie, cum este, de exemplu, dr. Mircia Ardelean. El operează curent aşa ceva. Este un început pentru noi”, a precizat dr. Daniel Băloiu, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului Municipal. Organizatorii își doresc ca astfel de intervenţii să se realizeze în mod curent la Oradea.

„Felicit organizatorii și mă bucur să văd că an de an se petrec astfel de conferințe care ajută medicii să devină mai buni, în beneficiul pacienților. Este îmbucurător să văd că orădenii au ce arăta lumii medicale în acest domeniu extrem de complex”, a spus fostul ministru al Sănătății, Ladislau Ritli.

Invitatul special al conferinței, medicul român stabilit în Austria, Mircia-Aurel Ardelean, expert în chirurgia uretrei, a spus că este o onoare să fie la Oradea, că din 93 este plecat în Austria, dar că s-a format ca medic la Iași și Cluj-Napoca.

Conferința „Malformațiile urologice și infecțiile urinare la copil. Indicații terapeutice actuale” este organizată de Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Asociația Urogyn.