Odată cu decesul bărbatului din Cefa, numărul cazurilor confirmate cu gripă de tip AH1N1 sau AH3N2, a ajuns la 16, iar numărul deceselor la 2. Vestea bună este că virozele și pneumoniile, adică afecțiunile de care suferă cei mai mulți bihoreni în această perioadă, sunt în scădere.    

 

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile al Direcției de Sănătate Publică Bihor, pentru săptămâna 11-17 februarie, au fost raportate 5.321 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în scădere faţă de săptămâna precedentă (5.809 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (8.025 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 5.321 cazuri, 90 au necesitat internare. Pe lângă acestea au fost raportate și 1.328 de cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în scădere faţă de săptămâna precedentă (1.490 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (2.271 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 1.328 cazuri, au necesitat internare 209 cazuri.

În perioada 11-18 februarie au fost confirmate cazuri noi de gripă. Este vorba despre cel al unui copil de 6 ani, din Ciumeghiu, nevaccinat antigripal. Pacientul a fost internat pe 6 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu suspiciune Hepatită virală tip A (confirmată pe 8 februarie). Deoarece este stabilit și diagnosticul clinic de infecție acută de căi respiratorii superioare, se recoltează produs biologic pentru analiză virusologică a gripei, fiind confirmat de Institutul „Cantacuzino” București, cu AH1N1. Evoluția stării pacientului a fost favorabilă și a fost externat pe 11 februarie.

Un alt caz confirmat este cel al unei femei de 29 de ani, domiciliată în Tulca, nevaccinată antigripal. Pacienta a fost internată pe 9 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea fiind suspectă de gripă. Institutul „Cantacuzino” a confirmat infecția cu AH3N2. I s-a administrat tratament antiviral (Tamiflu). Evoluția stării pacientei a fost favorabilă așa că a fost externată pe 13 februarie.

Cel mai nou caz a fost confirmat pe 14 februarie. Este vorba despre un bărbat de 42 de ani, domiciliată în Beiuș, nevaccinat antigripal. Pacientul a fost internat pe 9 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal „Ep. N. Popovici” din Beiuș, cu pneumonie. Institutul „Cantacuzino” București, a confirmat prezența virusului AH3N2, dar, după tratamentul cu Tamiflu, pe15 februarie, pacientul a fost externat întrucât evoluția stării lui a permis acest lucru.