Pregătirea medicilor din spitalele din Oradea este un proces continuu care, de cele mai multe ori, începe la finalizarea facultății și se continuă pe toată perioada carierei. Cel mai nou proiect de pregătire a cadrelor medicale l-au desfășurat doctorii și asistentele medicale de la Maternitate.

 

Este vorba despre un proiect cu fonduri europene, intitulat „Dezvoltarea competențelor profesioniștilor din domeniul sănătății în managementul pre și postnatal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile” început în 2017 și derulat în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea. Spitalele au fost anume alese să facă parte din categorii, zone sociale și grade de competență diferite pentru ca participanții să își poată împărtăși experiențele între ei.

Vineri, 22 ianuarie 2021, în cadrul proiectului, a avut loc o masă rotundă unde au participat medicii din Oradea.

„Proiectul s-a născut în urmă cu 4 ani când am fost invitați de Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. A început în 2017, dar, din cauza stării de urgență, s-a prelungit până pe 26 ianuarie 2021. Au participat 382 de persoane de la cele 4 spitale și 18 experți medicali. Cursurile au fost organizate pe trei componente principale: „Managementul afecțiunilor materno-fetale cu impact major asupra mortalității infantile”, „Tehnici inovatoare în diagnosticul și tratamentul pre și postnatal al malformațiilor congenitale sau al altor afecțiuni perinatale” și „Abordarea la naștere a nou-născutului cu malformații congenitale, sindrom genetic sau cromozomopatie”, a spus directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Lucia Daina, care a fos expert în cadrul proiectului, alături de conf. univ. dr. Valeria Filip, asist. univ. dr. Cristina Aur, asist. univ. dr. Diana Mocuța și dr. Horia Olah. Aceștia au predat 18 cursuri la Oradea, din care 3 pentru medici și 15 pentru asistenți, cu participarea a 258 de persoane.

„Din cele 382 de persoane care au participat la acest proiect, 62 au beneficiat de un schimb de bune practici la nivelul unui spital colaborator din Szeged, Ungaria, pe tematica metodelor de reducere a mortalității infantile”, a spus Lucia Daina, care a vorbit apoi despre cum au reușit vecinii maghiari să reducă mortalitatea infantilă, despre cum este încurajată nașterea, cum sunt protejate mamele și copiii, despre întreruperea sarcinii și despre cum, prin consiliere și diferite programe naționale, s-a reușit salvarea a peste 130.000 de nașteri. 

După prezentarea Luciei Daina, au urmat alte patru: conf. univ. dr. Valeria Filip – „Particularități în reanimarea nou-născutului prematur”, asist. univ. dr. Cristina Aur – „Mortalitatea infantilă. Strategii de intervenție”, asist. univ. dr. Diana Mocuța – „Importanța monitorizării sarcinilor cu risc obstetrical” și dr. Horia Olah – „Conduita obstetricală în urmărirea și finalizarea sarcinii”.

Proiectul a avut o valoare de peste 6,4 milioane de lei, din care cofinanțarea UE a fost de puțin peste 5,4 milioane de lei. Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea a beneficiat de aproape 1,25 de milioane de lei. Pe lângă formarea celor 382 de medici și asistenți, realizarea a 3 ghiduri de practică medicală în domeniul sănătății femeii și copilului, prin intermediul proiectului a fost achiziționată și o masă de reanimare neonatală.

Proiectul a fost derulat prin Programul Operațional Capital Uman, axa 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.