Peste 32.000 de tineri din Bihor, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, sunt așteptați, începând de luni, 31 mai, să se vaccineze în cadrul campaniei „Maratonul vaccinării pentru adolescenți”.

Detaliile campaniei au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea și medicii Ioana Urdea, specialist boli infecțioase, coordonator Centru de vaccinare Drive Through Oradea, Cristian Sava, pediatru, șef secție pediatrie Covid-19 Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Adina Budea, epidemiolog, coordonatorul programului de vaccinare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor și Diana Racz, medic primar de sănătate publică la DSP Bihor, coordonatoarea pe comunicare a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

„Campania începe luni, 31 mai și se adresează adolescenților cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Vom facilita accesul acestora, iar acolo unde va fi nevoie vom organiza echipe mobile. Vom folosi vaccinul Pfizer, singurul eligibil pentru această categorie de vârstă”, a spus dr. Diana Racz.

Pediatru Cristian Sava a prezentat mai multe statistici din care reiese că din totalul celor îmbolnăviți cu Covid-19, 15% sunt cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. „Avem aproximativ 5.200 de cazuri la o sută de mii de copii. În ultimele săptămâni procentul acestora a început să crească la 20-21% pentru că cei mai mulți s-au reîntors în școli iar, cum o parte din adulți s-au vaccinat, ei rămân expuși. Ca severitate, este adevărat că vorbim de un risc mai mic, dar nu este de neglijat. 3% din copiii infectați ajung în spital și avem între 1 și 3 decese la zece mii de adolescenți infectați. Aceste statistici se referă însă doar la adolescenții sănătoși fără a fi luați în calcul cei cu obezitate sau cu alte afecțiuni. Avem posibilitatea să preîntâmpinăm toate acestea. Vaccinul este cea mai bună soluție, sigură și eficientă”, a spus pediatrul Cristian Sava.  

Epidemiologul Adina Budea a făcut un scurt istoric al avantajelor obținute de oameni de-a lungul timpului prin intermediul vaccinării, iar Ioana Urdea a subliniat că pentru tineri va fi organizat un flux special și că se pot prezenta la centrele de la ora 15.00 la ora 20.00. „Adolescenții sunt adulții de mâine și este o dovadă de responsabilitate să se vaccineze. Și ei pot contribui la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a mai spus Ioan Urdea.

 

Unde se pot vaccina adolescenții?

În Bihor, adolescenții se pot vaccina la centrele la care se folosește vaccin Pfizer. În Oradea, vorbim de Spitalul Pelican, Orășelul Copiilor, Centrul modular din Piața Gojdu și centrul Drive Through din parcarea de la Era Shopping Park. În județ: Sala de sport de la Liceul Tehnologic Felix, Sânmartin, Sala de Sport din Beiuș, Spitalul Orășenesc Ștei, Spitalul Municipal Salonta, Centrul din Valea lui Mihai, Sala de sport de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Sala de sport de la Liceul Tehnologic „Nicolae Jiga” din Tinca, Căminul Cultural din Tileagd, fostul dispensar medical din Sălard, Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta, Sala Comunitară din Popești, centrul din fostul sediu al Primăriei Oșorhei și Clubul Muncitoresc Săcuieni, acolo unde este o echipă mobilă care poate fi și ea solicitată.  

455 de adolescenți din categoria de vârstă 16 - 18 ani s-au vaccinat până acum în județul Bihor, fără efecte adverse semnificative.