Creșterea rapidă a cazurilor noi de Covid-19 pune Oradea pe harta municipiilor în care portul măștii în spațiile deschise este obligatoriu. De asemenea, vinerea, sâmbăta şi duminica, nu se mai poate ieşi din locuinţe între orele 20.00-05.00 decât cu declaraţie. Excepţie fac persoanele vaccinate.

Cu o incidență de 7,13 persoane infectate la 1.000 de locuitori și 3.490 de cazuri active la zi, Oradea este pe locul 15 în Bihor. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de marți, 12 octombrie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar, precum și măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Conform hotărârii, 14 localități au incidență mai mare de 6 cazuri și mai mica de 7,5 cazuri la 1.000 locuitori: Sânmartin, Lunca, Oradea, Derna, Pocola, Gepiu, Sălard, Girişu de Criş, Cefa, Budureasa, Câmpani, Aştileu, Cetariu, Tileagd și 12 localități au o incidență peste 7,5 cazuri la 1.000 locuitori: Ceica, Spinuş, Ţeţchea, Chişlaz, Toboliu, Brusturi, Hidişelu de Sus, Căbeşti, Paleu, Sântandrei, Lăzăreni și Sâmbăta.

La nivelul satului Telechiu din comuna Țețchea s-a instituit carantina zonală pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 7 octombrie. În localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la 1.000 de locuitori, printre care și Oradea, purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice deschise (sunt exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc).

 

Restricţii pentru nevaccinaţi

De asemenea, potrivit hotărârii CJSU, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, inclusiv Oradea, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00-5.00 cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Măsura nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind Covid-19.

Tot în ședința de azi, au fost aprobate scenariile de funcționare a unităților școlare din județul Bihor. Începând din 12 octombrie, 106 unități școlare sunt în scenariul 2 (cu participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor - în funcție de numărul cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2) din care 24 au activitatea suspendată integral.