Leucemia este o boală a sângelui, mai precis o formă de cancer a celulelor sanguine. În leucemie, măduva osoasă începe să producă prea multe leucocite (celulele albe) şi uneori acestea nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. Ele pot avea o diviziune celulară mult mai rapidă decât celelalte celule. În timp, aceste celule anormale ajung să înlocuiască celulele normale - leucocitele, hematiile şi trombocitele.

O boală învăluită în mister
Leucocitele au rolul de a ajuta organismul să lupte cu infecţiile. Hematiile au rolul de a asigura o bună oxigenare la nivel celular, necesară pentru o bună funcţionare a organismului, iar trombocitele ajută în oprirea sângerărilor. În momentul când aceste celule leucemice le înlocuiesc pe cele normale, sângele nu-şi mai poate îndeplini funcţiile. Ca urmare, se pot produce sângerări şi echimoze (vânătăi) cu uşurinţă, poate exista o stare de oboseală continuă sau persoanele în cauză se pot îmbolnăvi frecvent. Sunt patru tipuri principale de leucemie. Astfel, există leucemie limfoblastică acută (ALL), frecventă la copii, dar poate apărea şi la adulţi, leucemie mieloidă acută (AML), care poate afecta atât adulţii, cât şi copiii, leucemie limfoidă cronică (CLL), cea mai frecventă formă de leucemie a adultului, afectând în special bătrânii, copiii făcând foarte rar această formă, de obicei afectând persoanele de peste cincizeci de ani, şi leucemia mieloidă cronică (CML), formă care apare în special la adulţi. Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaşte de ce unii oameni fac această boală şi alţii nu. Cercetările au arătat doar că unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii să facă această boală. Factorii de risc pentru leucemie sunt tratamentele de chimioterapie (utilizate în tratamentul cancerului), expunerea la o serie de radiaţii sau substanţe chimice la locul de muncă, fumatul etc. Leucemia nu se transmite de obicei genetic, dar există şi cazuri ereditare, cum ar fi leucemia limfatică cronică.

Cum pote fi învinsă leucemia
Se pare însă că şi leucemia poate fi învinsă! Bolnavul trebuie să treacă printr-un tratament dur, cu multe încercări. Tratamentul este de lungă durată, constând în distrugerea celulelor maligne, pentru a putea permite celor sănătoase să se formeze şi să-şi preia funcţiile. Chimioterapia este intervenţia prin care, cu ajutorul medicamentelor puternice, se obţine aplazia - anularea sistemului imunitar, urmărindu-se intrarea în remisie a bolii. În acest stadiu, se poate efectua transplantul de măduvă osoasă sau de celule stem. Bolnavul este din nou supus chimioterapiei şi radioterapiei, pentru a ajunge la aplazie, după care se efectuează operaţia. Deciziile privind tipul tratamentului se bazează pe tipul de leucemie, stadiul bolii, vârsta pacientului, starea generală de sănătate a acestuia. Pericolul în care se află pacientul în timpul acestor intervenţii este evident. El trebuie să fie complet izolat timp de câteva săptămâni, pentru a se evita contaminarea cu viruşi sau bacterii, contaminare care îi poate fi fatală. Abilitatea pacientului de a face faţă acestei încercări depinde tehnic de echipa de medici care îl tratează, dar rezultatele obţinute pot fi potenţate cu ajutorul psihologului de care acesta are nevoie şi pe care ar trebui să-l ceară. Odată informat despre boală, pacientului îi trebuie un sistem de sprijin adaptat nevoilor pe care le implică situaţia sa. Pentru bolnav şi familia sa, aflarea diagnosticului de leucemie produce o traumă, stării de şoc urmându-i confuzia şi spaima de moarte. În acest moment, ei au nevoie de îndrumare în direcţia de urmat, astfel încât să nu se simtă abandonaţi.

100 de milioane pe lună, costul tratamentului pentru un bolnav!
Situaţia bolnavilor de leucemie din Bihor o cunoaşte cel mai bine conf. dr. Gheorghe Ninulescu, şeful Secţiei Hematologie din cadrul Spitalului Municipal Oradea. "Leucemia se manifestă, din punct de vedere clinic, prin paloare, astenie, febră şi o uşoară scădere în greutate. Din punct de vedere paraclinic, în funcţie de tipul de leucemie, respectiv limfoidă, simptomele cele mai frecvente sunt ganglionii măriţi. În forma mieloidă, se poate asocia cu scleromegalia. În leucemiile acute, starea clinică şi manifestările clinice sunt mai pronunţate. Stenograma poate să ne spună tipul celulei bolnave. În laborator, prin analize, se poate determina dacă numărul de trombocite este crescut. Prin teste de sânge se poate stabili tipul de leucemie. Şansele de vindecare şi pronosticul diferă în funcţie de tipul de leucemie. În cazul leucemiilor acute şansele de vindecare sunt mici, dar în cazul leucemiilor cronice, şansele de ameliorare a bolii sunt destul de mari. Tratamentul actual ameliorează mult şansele de supravieţuire. Medicamentele (anticorpi monoclonali inhibitori de enzime) sunt eficiente şi dau mari speranţe de ameliorare şi chiar de vindecare. În cazul leucemiilor acute limfoblastice, cele mai mari şanse de vindecare sunt la copii. Tratamentul pentru cancere este în plin progres. În România au pătruns în ultima vreme multe medicamente care ne ajută să tratăm bolnavii de leucemie. Cauzele acestei boli nu sunt suficient cunoscute. Există anumite cauze care sunt studiate. Există mecanisme de producere a leucemiilor care sunt din ce în ce mai cunoscute. Costurile tratamentului sunt destul de mari. Din păcate, nu toţi bolnavii pot beneficia de tratamente bune. Imatininul, medicamentul cel mai eficient, costă pe lună circa 100 de milioane lei vechi. În Secţia de Hematologie a Spitalului Municipal Oradea se tratează concomitent aproximativ 100 de bolnavi. Ce putem să le recomandăm celor suferinzi de această boală este să ducă o viaţă normală", este de părere dr. Ninulescu.