Situaţia generată de coronavirus este pandemie, a stabilit în această seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul în care sunt cazuri în cele mai multe ţări.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a subliniat directorul OMS.

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

În privinţa măsurilor care ar trebui luate într-o astfel de situaţie, unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să facă stocuri de medicamente antivirale şi să avertizeze populaţia despre situaţie. De asemenea, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.

 

Al 38-lea caz de coronavirus confirmat în România

Al 38-lea caz de coronavirus a fost confirmat la nivel național, au anunțat reprezentanții Grupului Strategic de Comunicare privind situația COVID-19 în România. Este vorba despre o femeie de 54 de ani care este contact direct al pacientului care a fost internat la Spitalul Gerota.

Fostul ofiţer MAI internat iniţial în Spitalul „Dimitrie Gerota” este acum în stare gravă la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Bărbatul în vârstă de 60 de ani este ajutat să respire cu ajutorul unui aparat de ventilaţie mecanică.

Bărbatul a fost mutat acolo imediat după ce testele au arătat că are infecţia cu noul coronavirus.

Surse din interiorul spitalului spun că bărbatul are alte două boli cronice dificile, acesta fiind motivul pentru care starea sa s-a înrăutăţit. El este conectat la un aparat de ventilaţie mecanică ce îl ajută la respiraţie.

Bărbatul de 60 de ani, pensionar al MAI din 2015, a fost internat pentru a doua oară în data de 5 martie în Spitalul „Dimitrie Gerota” cu simptome diferite faţă de cele prezente în cazul infecţiei cu Covid 19. El a declarat iniţial pe proprie răspundere că nu a călătorit în afara ţării, însă ulterior le-a spus medicilor că s-a întors din Israel pe 26 februarie. Conducerea Spitalului „Dimitrie Gerota” a restricţionat total accesul în unitatea sanitară.

De asemenea, al 30-lea caz de infecţie cu COVID-19 în România este o femeie de 43 de ani, medic gastroenterolog la Spitalul „Dimitrie Gerota” din Bucureşti, ea fiind primul cadru medical din țara noastră care se infectează cu acest virus. Doctorul a intrat în contact cu ofițerul în rezervă al MAI.

Pe numele fostului ofițer MAI, confirmat cu noul coronavirus, a fost deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, deoarece acesta nu a spus că a fost plecat în Israel și a îmbolnăvit mai multe persoane din București.