Un proiect pe fonduri europene care a adus Maternităţii din Oradea echipamente moderne în valoare de peste un milion de euro a ajuns la final. Secţia și blocul operator de Obstetrică Ginecologie sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie, zeci de medici şi asistenţi beneficiind, tot în cadrul proiectului, de schimburi de experientă şi seminarii organizate de personalul medical al Universității din Debreţin.

 

Principalele rezultate obținute de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea au fost prezentate, ieri, într-o conferinţă de închidere a proiectului şi constau în îmbunătățirea serviciilor medicale ale Spitalului prin achiziționarea de aparatură medicală necesară secției și blocului operator de Obstetrică Ginecologie, astfel: 57 de echipamente medicale (din care 3 ventilatoare pentru ATI) și 1.500 kituri de recoltare pentru testare Covid-19; reducerea incidenței bolilor ginecologice și cardiovasculare prin activități preventive și de educație pentru sănătate prin activități de screening și prin realizarea și promovarea online a unui videoclip despre prevenirea principalelor problemele ginecologice; creșterea adresabilității pacienților prin servicii eficiente de diseminare a informației medicale, inclusiv pentru categoriile defavorizate și prin oferirea de consultații gratuite; creșterea nivelului de instruire a personalului medical al Maternității Oradea prin participarea la 5 workshop-uri și schimburi de experientă organizate de personalul medical al Universității din Debreţin, precum și prin participarea a 8 medici la cea de-a 28-a ediția a „Congresului mondial privind controversele în obstetrică, ginecologie și infertilitate” (COGI).

Noul bloc operator este format din trei săli de operaţii cu flux de aer laminar, un sistem interactiv audio-video pentru transmiterea în direct a intervenţiilor, turn laparoscopic echipat complet, sistem de anestezie, ventilatoare, defibrilatoare, paturi electrice, sterilizator plasmă, spălător pentru instrumentar complet echipat, maşină de spălat şi dezinfectat instrumentele chirurgicale, containere pentru instrumentar, mese de operaţii cu accesorii, în total, 57 de echipamente medicale moderne fiind achiziţionate din bani europeni. „Proiectul a pornit dintr-o necesitate stringentă de reabilitare a blocului operator, iar acest proiect ne-a dat posibilitatea de a achiziţiona echipamente moderne dar şi de a participa la workshop-uri de pregătire”, a precizat dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea. La rândul său, dr. Petru Chitulea, şeful secţiei Obstetrică – Ginecologie II a precizat că blocul operator nou este la nivelul celor din vest.

„Cu acest proiect şi cu aceste investiţii extraordinare, am intrat în Europa, efectiv. Imediat după revoluţie am fost în vest, participând la diverse cursuri şi diferenţele erau enorme. Mă simţeam jenat când veneau colegi din străinătate şi le prezentam spitalul. Oradea este acum la nivel european, nu mai există diferenţe. În sfârşit am ajuns în situaţia să nu trebuiască să ne jenăm de ce avem aici”, a declarat dr. Petru Chitulea.

Prezent la conferinţa de închidere a proiectului a fost şi dr. Gheorghe Carp, cel care conducea Spitalul Judeţean la momentul în care au demarat investiţiile. „Tot ce s-a investit în spitalele din Bihor corespunde unui nivel tehnologic ridicat. Avem doctori bine pregătiţi, ei au decis ce aparatură s-a cumpărat pentru că ei vor lucra cu aceste aparate”, a precizat senatorul Gheorghe Carp.

Proiectul ROHU-401 „Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea și tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră” a ajuns la final. Proiectul a fost implementat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debreţin, și finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Bugetul total al proiectului, demarat în martie 2019, a fost de 3.000.000 euro, Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea revenindu-i 1.200.000 de euro.