Prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan şi doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor au prezentat vineri, 22 ianuarie, un bilanţ al vaccinării în judeţul Bihor.

Astfel, vineri, la ora 12.00, în judeţ erau programate peste 30.928 persoane, care urmează să fie vaccinate până în data de 21 martie, şi 8.826 de persoane vaccinate, care vor avea rapelul începând cu data de 26 ianuarie. Pentru orădeni, până la finele lunii martie, nu mai este niciun loc liber în centrele de vaccinare, în timp ce la Valea lui Miahi mai erau 672 de locuri, la Aleşd 1.414 locuri, la Salonta 1.307 locuri, iar la Ştei 1.843 de locuri.
Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că s-au făcut solicitări pentru ca în Oradea să existe mai multe fluxuri de vaccinare, dar că rezultatul solicitărilor depinde de cantităţile de vaccine disponibile.
Şi prefectul Dumitru Ţiplea a arătat că se doreşte intensificarea ritmului de vaccinare, dar acest fapt ţine de dozele de vaccin disponibile.
„Am început vaccinarea cu 500 doze pe zi, am ajuns acum la 1.100-1.200 pe zi cu cele 7 fluxuri din centrele pentru etapa a doua, dar avem o capacitate de 2.500 pe zi”, a spus Ţiplea. El a mai declarat că, începând cu data de 8 februarie, în Bihor urmează să fie operaţionale încă 5 noi fluxuri de vaccinare, pe lângă cele 7 existente în prezent. Dintre acestea, două vor fi locate în sala de sport şi internatul Colegiului Tehnic „Traian Vuia” Oradea,  şi câte unul în sălile de sport din Sântandrei, Marghita (Colegiul Naţional „Octavian Goga”) şi Beiuş (Colegiul Naţinal „Samuil Vulcan”). Cele două noi fluxuri care se vor deschide în Oradea vor fi dedicate cadrelor didactice.
De asemenea, prefectul a menţionat că, în urma modificării strategiei de vaccinare, sunt prioritari şi bolnavii dependenţi de dializă, aceştia urmând să fie supuşi imunizării în Oradea la Orăşelul Copiilor şi în Ştei, la Spitalul Orăşenesc. Nu în ultimul rând, primăriile din judeţ au primit dispoziţii să întocmească liste cu persoanele nedeplasabile şi asistenţii sau membrii de familie care locuiesc cu aceştia.
În ceea ce priveşte cadrele medicale din judeţul Bihor, bilanţul arată că 35% din totalul angajaţilor sistemului sanitar din judeţ şi-a exprimat disponibilitatea de a se vaccina.