Proiectul pentru extinderea și modernizarea compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternității Oradea a fost aprobat pentru finanțare prin PNRR.

rin intermediul proiectului se urmărește creșterea calității și extinderea serviciilor medicale pentru tratarea nou-născuților aflați în stare critică. Modernizarea va crește siguranța actului medical, contribuind astfel la scăderea morbidității și mortalității acestor mici pacienți vulnerabili. Aparatele, echipamentele moderne vor permite salvarea mai multor nou-născuți, reducerea complicațiilor și șanse mai bune la un prognostic optim pe termen lung. Acest proiect îmbunătățește semnificativ atât posibilitățile de tratament pentru nou-născuți, cât și accesul cadrelor medicale la aparatură ultraperformantă și la formare continuă, crescând inclusiv satisfacția personalului medical din cadrul Staționarului III.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a primit aprobare pentru 4 componente, care vor include extinderea capacității de terapie intensivă pentru nou-născuți cu 5 paturi noi, împreună cu aparatura medicală aferentă, dotarea cu aparatură medicală a 5 paturi de terapie intensivă neonatală existente în compartimentul de terapie intensivă neonatală, dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală cu aparatură medicală pentru screening-ul pacienților nou-născuți și amenajarea unui centru modern de training și formare în neonatologie. Acest centru reprezintă o componentă esențială a proiectului, fiind necesar pentru formarea continuă  a cadrelor medicale în vederea tratării corespunzătoare a pacienților nou-născuți în stare gravă. Centrul va avea o suprafață utilă de 253 de mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Ambulatoriului (Calea Clujului, nr. 50). Va fi dotat  cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs. 

Proiectul a fost depus spre finanțare de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Radu Galiș, medic primar neonatologie și șef al Secției Clinice Neonatologie, este cel care a inițiat acest demers și care va coordona implementarea proiectului în cadrul Maternității. Proiectul are toată susținerea Managerului spitalului, Dr. Gheorghe Carp, care a încurajat și sprijinit toate demersurile efectuate în vederea dotării și îmbunătățirii secțiilor spitalului.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 22.2 milioane de lei (fără TVA), finanțarea nerambursabilă fiind de aproape 21.7 milioane lei (fără TVA).