Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă continuarea alăptării, în timpul infecției Covid-19 și după vaccinare. Conform specialiștilor în domeniul sănătății, virusul care cauzează Covid-19 nu a fost detectat în laptele matern, iar mamele vaccinate pot transmite anticorpii, prin lapte, sugarilor.  

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva Covid-19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării  anticorpilor și protecției împotriva Covid-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.

Alăptarea are multe avantaje pentru mamă și copil și trebuie continuată atât în timpul infecției Covid-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează Covid-19 nu a fost detectat în laptele matern. 

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de Covid-19. Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Foarte important este ca mamele să respecte măsurile de precauție dacă au contractat virusul: respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului, spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului și curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei Covid-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european”, se afirmă într-un comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) care asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva Covid-19.

CNCAV este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.