Una dintre cele mai mari și moderne centre de medicină hiperbară din România, clinica Hyperbarium, a fost inaugurată joi, 8 iunie. Unitatea dispune de o echipă de medici specialiști, echipament de ultimă generație și poate trata o plajă largă de afecțiuni, ajutând organismul să se refacă după traumatisme complicate.

Hyperbarium oferă tratamente de oxigenare hiperbară realizate la cele mai înalte standarde, atât pacienților cu afecțiuni acute și cronice, cât și sportivilor. Clinica este dotată cu una dintre cele mai performante camere hiperbare de pe piața medicală, investiția în acest echipament fiind de 1,5 milioane de euro.

„La noi pot fi tratate toate afecțiunile în care există inflamație. Tratamentul de oxigenare ajută la refacerea vaselor de sânge și a organismului. Leziunile pulmonare care pot apărea în timpul tratamentului din unitățile medicale pot fi vindecate aici, iar pacientul e scos în acest fel din stare de criză”, a spus dr. Ciprian Sturz, directorul medical al clinicii, doctor cu o experiență remarcabilă, de peste 15 ani, în unele dintre cele mai prestigioase spitale din Germania, care s-a întors în orașul său natal pentru a se implica în acest proiect.

Medic chirurg specializat în chirurgie generală, chirurgie viscerală și de urgență, Sturz a spus că a fost impresionat de medicina hiperbară și de beneficiile ei asupra pacienților și a decis să facă ceva aici, în Oradea.

„Suntem extrem de bucuroși să inaugurăm clinica Hyperbarium și să putem asigura pacienților din vestul țării și nu numai accesul la tratamente performante de oxigenare hiperbară. Investiția în echipamentul hiperbar de ultimă generație ne permite să abordăm în mod eficient o gamă variată de afecțiuni, inclusiv în domeniul medicinei sportive, și să oferim servicii la standarde europene. În 2024, avem planuri de a adăuga și alte terapii conexe de recuperare medicală. Ne dorim să fim o clinică în care pacienții se simt în siguranță și beneficiază de servicii integrate pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate”, a declarat Andrei Breaz, cofondator al clinicii Hyperbarium.

Clinica Hyperbarium se întinde pe o suprafață de peste 1.000 mp și oferă condiții de tratament de ultimă generație, într-un spațiu modern amenajat. Hyperbarium are în dotarea sa una dintre cele mai avansate camere hiperbare de uz medical, produsă în Germania și utilizată în cele mai mari spitale și centre de medicină hiperbară din Germania, Franța sau Israel. Aceasta are o capacitate de 16 locuri și funcționează cu oxigen medical de o puritate de 100%, având o presiune de lucru maximă de 3 ATA.

Echipamentul hiperbar de ultimă generație asigură tratamente eficiente, optimizate pentru a obține rezultate superioare și a contribui la recuperarea rapidă și completă a pacienților. Presiunea crescută a aerului din camera hiperbară ajută plămânii pacientului să colecteze mai mult oxigen decât în condiții normale. Acest lucru duce la o creștere de până la 20 de ori a nivelului de oxigen din sânge și la o difuzie a oxigenului la o adâncime de până la 3 ori mai mare în țesuturi, stimulând metabolismul celular și accelerând procesul de vindecare.

Oxigenoterapia hiperbară poate fi utilizată cu succes în tratarea unor afecțiuni acute, cum ar fi arsurile (termice, chimice şi de iradiere), infecțiile, traumatismele craniene, intoxicații cu monoxid de carbon și fracturi. De asemenea, este tot mai des utilizată și recomandată de medici pentru a trata o varietate de afecțiuni cronice cum ar fi ulcerele cutanate, unele tipuri de infecții sau necroze osoase aseptice, precum și efectele post-Covid.

Pe lângă indicațiile în afecțiunile acute și cronice, terapia hiperbară poate fi utilizată în mod eficient pentru a îmbunătăți performanța atletică și pentru a trata diverse afecțiuni medicale specifice sportivilor, printre acestea numărându-se și leziuni articulare, musculare, ligamentare și ale tendonului. Utilizată concomitent cu fizioterapia, aceasta are capacitatea de a reduce timpul de recuperare a organismului cu aproximativ 70%. 

Unele dintre cele mai importante beneficii ale terapiei cu oxigen hiperbaric includ reducerea edemelor și umflăturilor, creșterea eficienței sistemului imunitar, regenerarea vasculară și tisulară, creșterea sintezei de colagen și regenerarea neurovasculară.

Clinica Hyperbarium este situată pe Calea Clujului Nr. 292/A, Oradea. Consultațiile pot fi programate și online, iar mai multe informații pot fi obținute la adresa contact@hyperbarium.com sau la telefon 0359.442.255.