Pentru depunerea proiectului de digitalizare pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro, echipa managerială a Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” avea nevoie de un parteneriat cu Unitatea administrativ-teritorială (UAT) Beiuș, acordul respectiv fiind aprobat în cadrul ședinței Consiliului Local din 1 august.

Conform apelului Ministerului Sănătății,  proiectul de digitalizare a spitalului beiușean trebuia depus până pe 4 august, iar finanțarea va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 7 - Transformare digitală, Investiția 3. Realizarea sistemului de eHealth și telemedicină, Investiția specifică I 3.3 - Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice. Cât privește bugetul ce poate fi alocat unui spital municipal, acesta este de maxim 500.000 de euro (fără TVA), adică 2.469.500 lei (fără TVA), iar data limită de implementare a proiectelor este 30 aprilie 2025.

Pe lângă încheierea acordului de parteneriat cu spitalul local, prin Hotărârea nr. 198/01.08.2023, Consiliul Local Beiuș a mai aprobat: „valoarea totală a proiectului „Digitalizarea Spitalului Municipal «Episcop Nicolae Popovici» Beiuș”, în cuantum de 2.938.050,50 lei (inclusiv TVA)” și „contribuția proprie în proiect a Spitalului Municipal «Episcop Nicolae Popovici» Beiuș, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului” (adică sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării acestuia, rata de finanțare acordată prin PNRR fiind de  100 % din valoarea cheltuielilor eligibile  ale proiectului, fără TVA).

Conform referatului de necesitate atașat proiectului de hotărâre, Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș este clasificat în categoria IV, are un număr de 225 de paturi și 16 specialități - asistență spitalicească și ambulatorie, deservind circa 100.000 de persoane, din cei 595.278 de locuitori ai județului Bihor, dintr-o zonă de colinară de 861 kmp, cu un municipiu, trei orașe, 20 de comune și 102 sate.

Principalele deficiențe identificate vizavi de sistemul IT al spitalului sunt: existența unor echipamente informatice  și a rețelei de internet învechite, a unor sisteme de operare care nu sunt unitare, generând dificultăți de transmitere și citire ale datelor, precum și lipsa unui server centralizat de mare capacitate, a unui mediu de stocare adecvat, a unui sistem antivirus puternic și a conexiunii VPN între rețelele unității.

Remedierea deficiențelor și digitalizarea serviciilor medicale oferite de Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș vor fi realizate prin următoarele achiziții și amenajări: 1023 de echipamente hardware, 8 soluții software (dezvoltate și/sau configurate) și 5 sisteme/aplicații informatice funcționale, interconectate și interoperabile cu sistemele existente la nivelul unității sanitare și/sau al altor instituții. Un alt obiectiv al proiectului intitulat „Digitalizarea Spitalului Municipal «Episcop Nicolae Popovici» Beiuș” este asigurarea instruirii în vederea folosirii tehnologiei digitale pentru 221 de membri ai personalului spitalului beiușean.