În Aula Facultății de Medicină din Oradea a avut loc ieri întrunirea medicilor de familie convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea.

Întâlnirea a fost prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, alături de subprefectul Horia Carțiș, directorul DSP Oradea, Daniela Rahotă, inspectorul șef ISU Crișana, col. Sorin Caba, medicul șef UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea, precum și managerul Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Venter Liciniu.

Prefectul Țiplea a adresat sălii arhipline mulțumiri pentru prezența în număr mare și aprecieri pentru efort: „Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm şase puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus.”

În cadrul întâlnirii au fost rezumate pregătirile și măsurile existente la nivelul județului (și avizate prin hotărâre a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență), astfel: două spații cu 98 de paturi pregătite de carantină pentru persoanele care intră în țară venind din zone declarate focar de infecție. Spațiile respectă normativelor sanitare fiind: izolate de comunități, cu camere individuale și acces la spații sanitare și au toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering; zonarea județului și alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri ai Serviciului de Ambulanță Județean și ai Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației; la solicitarea prefectului Tiplea, suplimentarea liniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la Serviciul de urgență 112, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, în vederea informării corecte a populației și distribuirea eficientă a cazurilor; trei schimburi a câte 2 cadre medicale pentru gardă permanentă în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor; achiziția și distribuirea de termo-scannere în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor; la propunerea prefectului Țiplea, în cadrul videoconferinței convocate de MAI în cursul serii de ieri s-a aprobat o importantă modificare în ceea ce privește completarea chestionarelor la punctele de frontieră, care vor include o declarație pe proprie răspundere că datele completate sunt corecte.

Întâlnirea a continuat cu instruirea medicilor de familie privind procedura de lucru în cadrul contextului epidemiologic privind cazurile suspecte de Covid19. Bihorul este primul județ din țară în care medicii de familie au fost convocați pentru a aplica măsuri de prevenție și a informa cetățenii cu privire la coronavirus.

De asemenea, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat implementarea unui telefon verde la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică și al Ministerului Sănătății, pentru a răspunde cetățenilor la orice întrebare referitoare la coronavirus. De asemenea, ministrul a anunțat distribuirea a două seturi de materiale cu instrucțiuni adresate persoanelor care se află în centrele de carantină, precum și celor care se află în izolare la domiciliu. Nerespectarea strictă a acestor instrucțiuni poate atrage sancțiuni de natură penală.