După nouă luni de la demararea campaniei publice "Salvați istoria națională, salvați casa lui Iuliu Maniu" - timp în care oameni inimoși au pus mână de la mână și au strâns peste 70.000 de lei, au fost mobilizate resurse umane și materiale - primii pași în salvarea monumentului istoric memorial au fost făcuți. Lucrările de reabilitare și consolidare a fundației Casei lui Iuliu Maniu au fost încheiate.

Casa Memorială din Bădăcin (Sălaj) construită în 1879, potrivit documentului găsit în fundația casei, document în care sunt precizate numele celor care au lucrat la construcţie, este locul care mai păstrează încă viu spiritul celui care a fost marele om politic Iuliu Maniu. Iar asta în ciuda eforturilor autorităților comuniste, și, apoi, prin neimplicare și dezinteres, a celor care au condus țara după 1989, de a-l arunca în uitare pe cel care a avut curajul să pună mai presus de orice interesele românilor, cel care a făcut totul pentru ridicarea națiunii române în spiritul unei morale creștine şi a unui naționalism luminat.

Cu sprijinul Episcopiei greco-catolice Oradea (Maniu şi-a lăsat proprietatea din Bădăcin prin testament Episcopiei greco-catolice Oradea, act pus în aplicare doar parţial de statul român prin CJ Sălaj - n.r.) s-a finanţat proiectul tehnic de consolidare şi reabilitare, care a costat 15.000 lei, banii adunați în urma campaniei publice fiind folosiți la refacerea şi consolidarea fundaţiei. Tot în anul acesta s-au făcut demersurile şi s-au obţinut avizele şi autorizaţiile necesare începerii lucrărilor, branşamentul electric şi organizarea de şantier, demolarea anexei „parazit" de lângă prispa laterală, anexă construită în anii comunismului.

Chiar dacă prima etapă a lucrărilor de reabilitare și consolidare a fost finalizată, mai sînt multe de făcut până la reabilitarea totală a monumentului memorial, acolo unde se regăsește o parte importantă a istoriei poporului român. Istorie pe care românii nu au voie să o dea uitării.

"Deocamdată, se așteaptă de la proiectant lista următoarelor lucrări de executat, pentru a se putea obține o altă ofertă, însă următorul pas va consta în consolidarea pereților și refacerea în totalitate a acoperișului", ne-a informat părintele Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul reabilitării casei memoriale. Iar pentru asta este nevoie în continuare de susținere. Orice sumă este binevenită, deoarece românii patrioţi au rămas singurii care mai pot face ceva concret pentru salvarea casei. În ultimii 26 de ani, reprezentanţii statului român au dovedit că nu le pasă de soarta casei martirului naţional Iuli Maniu, deşi casa a fost trecută în categoria monumentelor istorice şi figurează "ca prioritate la finanţare" încă din 2010. Suma totală necesară pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii ca muzeu ar cost statul în total 350.000 euro, o sumă total nesemnificativă faţă de milioanele de euro aruncaţi pe proiecte fanteziste, sau pur şi simplu sifonaţi din bugetul statului.

Astfel, cei care doresc să sprijine acest proiect, o pot face donând în conturile: Lei - RO22RZBR0000060002085400; Euro - RO18RZBR0000060002899205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.