Mihai Lupu, fiul lui Petrache Lupu, un cioban care spunea că i s-a arătat Dumnezeu, povestește, pentru Mediafax, cum Gigi Becali i-a promis, în urmă cu opt ani, cinci oi, dar nici până azi nu s-a întors cu ele.

„Sfântul Petrache Lupu, care aici, în Maglavit, în 31 mai 1935, într-o poieniță, unde exista o salcie și o fântână cu cumpănă, la butuci, se spunea, l-a văzut pe Moșul! Prima dată s-a arătat unde e biserica, la măicuțe.. Și a doua oră i s-a arătat unde e salcia aia acolo...la plopul ăla acolo...în trei vineri...Și a treia oară i s-a arătat la stână, acolo, lângă Dunăre, unde avea el târla”, spune Mihai Lupu, fiul lui Gheorghe Lupu, despre viziunile tatălui său.

 

Mihai Lupu rememorează vizita regelui Mihai în zonă.

Mihai Lupu: - Povesteau și bunicii, oameni bătrâni...că n-auzea...și...s-au dus la el cinci oameni bătrâni, la brânză, ca să ia brânză...Și când el...i s-a arătat Moșu acolo...

Gabi Jugaru: - Adică Dumnezeu....

ML: - Dumnezeu...păi el nu-i spunea Dumnezeu...Moșu! Cum l-a văzut el îmbrăcat, cu păr alb și mustăți...Și i S-a arătat la două palme de pământ, desculț...Era cu mâinie goale, fața așa...și cu mustață... și îi spunea să se ducă la ăl mai mare om din țară...adică la regele Mihai! Și-a venit regele aici...

GJ: - A fost regele Mihai în Maglavit?!

ML: - Da! A venit, m-a văzut și pe mine...(...) Și, când l-a văzut în tablouri, pe care le-a luat Becali, când l-a văzut pe tăticu, ”Petrache- știi, că vorbea și el așa- Petrache nu era așa îmbrăcat!”, că era tăticu cu pălărie ciobănească...

 

Mihai Lupu spune că, la rândul său, a fost botezat de un general trimis de Regele Mihai I. Nu mai are însă dovezi. Pozele au ajuns la Gigi Becali.

GJ: - Deci să-nțeleg că dumneavoastră purtați numele regelui la dorința regelui?

ML: - Da. A venit... aveam poză...

GJ: - Un general, trimis de regele Mihai, a venit și v-a botezat...

ML: - Da, aveam fotografiile, cu... era garda regală, cu...

GJ: - La botezul dumneavoastră?

ML: - Da.

GJ: - Și pozele ați spus că nu le mai aveți. Cine le-a luat?

ML: - A venit ... a venit Becali, Becali. Și de la biserică de-acolo: ”Bă, nea Mihai, hai să merg și eu, să văd unde stai!” Când a văzut tablourile ălea două cu toată lumea... din țară...Cu regele Mihai, cu toți cei care erau...”Mă, mi le faci mie cadou?” M-a văzut cu oile de mic, e și-n poză, am un tablou în casă. Și... ”Ți le dau, domnule!”. ”Da’ ai oi?” ”N-am, de unde oi?!” ”Ei, îți dau eu cinci oi... ”, m-a văzut cu asta, cu bastonul ăsta, ”De-ăsta... îți dau eu un ciomag ciobănesc... și-o pălărie”, aveam pălăria...

GJ: - Și v-a dat oile?

ML: - Nu mi-a dat nimic! Minciună!

GJ: - Nu v-a trimis nimic? Nicio oaie?

ML: - Nimic! Sunt 7-8 ani de când...

 

După opt ani, Mihai Lupu îi cere patronului FCSB să îi trimită oile.

Gigi Becali era cel care avea și un portret la mănăstirea din Maglavit. În anul 2009, portretul a fost acoperit cu var, după ce starețul s-a supărat pentru că Becali nu și-a respectat promisiunile. Acum, un alt portret este pe un perete.

„Vecina: - Da. A promis că va termina și va face mult mai mult, dar i s-a luat fotografia din intrare

GJ: - Dar e acolo fotografia cu el!

Vecina: - Era portretul natural, în mărime naturală.

VL: - L-a șters și l-a făcut din nou. Tot acolo a fost, dar era-n picioare. Acum am înțeles că este bust.

GJ: - Da-da, e bust, nu-i întreg.

Vecina: - A făcut eforturi, a fost cu TIR-ul, a venit, a adus sucuri, apă minerală, tot, tot ce se putea. A mai promis că vine, dar... în momentul când i s-a șters”

 

Petrache Lupu, născut în 1907, a venit pe lume în Maglavit, iar ciobănitul devine ocupația sa de căpătâi.

În 1935, pe 31 mai, aflat la stâna sa dintr-o poieniță, la umbra unei salcii, lângă o fântână cu cumpănă, începe să aibă viziuni. Omul a povestit că i s-a arătat Dumnezeu, întrupat într-un moș cu barbă, aflat în levitație la doua palme deasupra pământului și îi transmite un mesaj pentru preotul din sat. Viziunea se repeta pe 7 şi 14 iunie, tot în zi de vineri.

Petrache Lupu îi transmite în final lui Nicolae Bobin, preotul satului, mesajul primit de la Dumnezeu. Vestea s-a răspândit la acea vreme mai rapid decat un viral pe net. Săraci și bogați, deopotrivă, veneau la Maglavit cu duiumul. Se vorbește încă despre minuni, despre ologi care plecau de la Petrache pe picioarele lor, aruncând cârjele. Maglavitul devenise punct de pelerinaj. Petrache Lupu, salcia și fântâna cu cumpăna deveniseră emblematice pentru România acelor vremuri. Mesajul principal, care a străbătut prin istorie, a fost „Dacă nu vă pocăiți, din steaua mare care vine de la Răsărit va curge mult sânge pe pământul ăsta și va fi foamete mare și multă suferință".

Apoi a început războiul. Petrache Lupu a fost purtat prin țară, la cererea mitopoliților și a oamenilor importanți ai vremii, pentru a spune tuturor vrerea Domnului. A urmat ducerea lui pe front, pentru a binecuvanta Armata Română. Apoi a urmat instaurarea regimului comunist, perioadă în care a fost ridicat de mai multe ori de la casa sa de către cei de la Securitate și adus înapoi ca dintr-o vacanță forțată.

Gabi Jugaru