Birou unic pentru sprijinul persoanelor cu dizabilităţi
În premieră, la Oradea a fost inaugurat unul din cele trei birouri unice pe ţară care oferă servicii persoanelor cu dizabilităţi în căutarea unui loc de muncă. În lupta cu mentalitatea angajatorilor, persoanele cu dizabilităţi vor avea un sprijin în specialiştii noului centru care îi vor ajuta să se integreze în piaţa muncii.
Biroul Unic va funcţiona din această săptămână pe strada Ady Endre nr. 26, ap.8 în Oradea, dar va avea şi o componentă mobilă, beneficiarii din judeţ ai serviciilor de consiliere vor putea solicita ca echipa biroului să se deplaseze la ei la domiciliu. Inaugurarea Biroului unic de la Oradea s-a putut realiza în cadrul proiectului „RESCUE - Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul urmăreşte înfiinţarea a trei centre de reabilitare profesională, deschiderea a trei întreprinderi de economie socială, consilierea profesională a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi găsirea unor locuri de muncă pentru această categorie profesională. Partenerul local al Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România este Asociaţia Filantropia Oradea. Deschiderea oficială a Biroului unic de pe Ady Endre a fost prilejuită de o slujbă de sfinţire a noului centru, slujbă oficiată de preotul Laurenţiu Lazăr şi Alin Sonia. La evenimentul de ieri a fost prezent şi Francisc Simion, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi din România. „Dizabilitatea nu este o boală. Nu înseamnă că aceste persoane trebuie marginalizate din viaţa comunităţii. Trebuie să înţelegem că diferenţele dintre oameni sunt un dar de la Dumnezeu" a arătat Francisc Simion. Noul concept pe care organizaţiile de profil doresc să îl implementeze şi în România priveşte înfiinţarea unei reţele de economie-socială, care dezvoltă instrumente menite să sprijine persoanele cu dizabilităţi să se integreze în câmpul muncii. „Serviciile Biroului Unic fix şi mobil de angajare se adresează persoanelor cu dizabilităţi din regiune, aflate în căutarea unui loc de muncă. Astfel că persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de servicii de ocupare, cum ar fi cele de informare şi consiliere. De asemenea, îi vom căuta şi un loc de muncă", a subliniat Simona Abrudan, consilier în cadrul Biroului unic. Potrivit Legii 488/206, societăţile care au peste 50 de angajaţi au obligaţia de a încadra în muncă persoane cu dizabilităţi în procent de 4% din numărul total de salariaţi sau pot achiziţiona produse şi servicii de la unităţile protejate. În caz contrar, angajatorii trebuie să achite către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. În ceea ce priveşte beneficiile, angajatorii care încadrează în muncă persoane cu dizabilităţi primesc timp de un an 500 lei/lună, pentru fiecare salariat. Biroul unic va fi deschis, de luni până vineri, de la ora 8.00 la 16.00.
Buna! Sunt o persoana in scaun rulant, independenta, activa, absolventa de studii economice superioare si de aproape 2 ani ma confrunt cu refuzul angajatorilor de a ma primi macar la un interviu pentru a-mi testa cunostiintele pentru postul solicitat.Pur si simplu cand sunt sunata pentru participarea la un interviu de angajare, la auzul faptului ca sunt in scaun rulant, angajatorii nu mai sunt interesati nici macar sa ma vada sau sa ma cunoasca pentru a identifica cunostiintele si abilitatile mele profesionale. Sper ca infiintarea acestui birou fix si mobil va ajuta persoanele cu dizabilitai si va schimba mentalitatea angajatorilor.