Azi, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri „de dulce”.  Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își „dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

 

Postul Crăciunului începe marți, 15 noiembrie, şi are o durată de şase săptămâni. Amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. A fost rânduit de Biserică în ideea de a pregăti credincioşii pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Hristos. Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual.

Cele dintâi menţiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni. Sinodul local din Constantinopol din 1.166 d.Hr. a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile. Prin durata lui, acest post ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când proorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până după-amiaza, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon.

În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare. Adică, toate zilele de sărbătoare și toate sâmbetele și duminicile care au rămas până la Crăciun. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt următoarele: luni, 21 noiembrie; sâmbătă, 26 noiembrie; duminică, 27 noiembrie; miercuri, 30 noiembrie; sâmbătă, 3 decembrie; duminică, 4 decembrie; luni, 5 decembrie; marți, 6 decembrie; sâmbătă, 10 decembrie; duminică, 11 decembrie; luni, 12 decembrie; marți, 13 decembrie; sâmbătă, 17 decembrie; duminică, 18 decembrie.

Biserica Ortodoxă recomandă credincioşilor să se împărtăşească în fiecare din cele patru posturi mari de peste an. Pregătirea pentru primirea împărtăşaniei se face prin spovedanie sinceră, precedată de cel puţin trei zile de post, rugăciune şi meditaţie asupra sinelui.

Cine este scutit de zilele de post

Postul Crăciunului sau postul Paștelui nu sunt impuse de biserică. Fiecare credincios trebuie să țină post conform credinței și puterii lui. Postul trebuie ținut de bună voie și trebuie să aducă bucurie, să ne lumineze și să ne ajute să fim mai liniștiți și mai cumpătați. În post, este importantă abținerea de la mâncărurile grele și grase, dar mai ales sunt importante dragostea, înțelegerea, buna cuviință, împăcarea și generozitatea. Cine ține post și se ceartă cu lumea, este invidios, ranchiunos, răutăcios, degeaba ține post. Perioada postului înseamnă rugăciune, meditație și liniște. Sunt multe persoane bolnave care nu pot ține post din punct de vedere alimentar, dar care țin post cu gândul, cu inima și cu sufletul lor. Iată și persoanele care pot fi scutite să țină post: femeile însărcinate și femeile care alăptează; copiii până la 7 ani; bătrânii cu o constituție fragilă; bolnavii care suferă de diferite boli, precum: tuberculoza, diabetul zaharat sau anemie nu trebuie să țină post mai mult de 5 zile.