În pofida caterisirii, Ciprian Mega continuă să exercite slujiri liturgice - Schismaticul din Rogerius
Fostul preot Ciprian-Romeo Mega continuă, în mod abuziv și necanonic, să exercite slujiri liturgice în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Oradea, acuză Episcopia ortodoxă a Oradiei, într-un comunicat de presă.
Într-un comunicat de presă transmis luni, 5 mai, de către Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, privind situația generată de fostul cleric Ciprian-Romeo Mega, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în pofida sancțiunii canonice a caterisirii (excluderea din preoțime), pronunțată de către Consistoriul Eparhial și ratificată de Chiriarhul Oradiei, la data de 30 aprilie 2025, fostul preot Ciprian-Romeo Mega continuă, în mod abuziv și necanonic, să exercite slujiri liturgice în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Oradea, sfidând flagrant rânduiala bisericească și cadrul legal în vigoare.
„Această atitudine de sfidare instituțională este dublată de ocuparea abuzivă a lăcașului de cult mai sus menționat, clădire aparținând Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Spiridon al Trimitundei” Oradea, aflată, începând cu data de 15 ianuarie 2025, în administrarea legală a Protopopiatului Ortodox Român Oradea. Totodată, fostul preot și colaboratorii împiedică ilegitim accesul preotului rânduit de autoritatea eparhială pentru oficierea slujbelor în rânduială canonică”, se menționează în document.
Reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei precizează că, potrivit legislației române și recunoașterii oficiale, în România funcționează, din punct de vedere canonic și juridic, trei structuri ortodoxe: Patriarhia Română – în cadrul căreia activează Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara și Vicariatul Ortodox Ucrainean, care depinde canonic de Patriarhia Română.
Schismaticii
„Nici Eparhia Sârbă de Timișoara, nici Vicariatul Ucrainean nu au parohii sau mănăstiri în județul Bihor. În județul Bihor și municipiul Oradea nu există, în mod legal sau canonic, nicio altă jurisdicție ortodoxă activă în afara celei a Patriarhiei Române, prin Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Prin urmare, în cadrul acestor coordonate, orice structură paralelă, orice autoritate străină invocată sau orice gest de insubordonare eclesială este lipsit de recunoaștere, atât din punct de vedere canonic, cât și legal, astfel de acțiuni având un vădit caracter abuziv, schismatic și uzurpator”, mai transmit reprezentanții episcopiei.
Aceștia atrag atenția asupra faptului că „fostul cleric Ciprian-Romeo Mega și preotul răzvrătit Cristian Hulber, care s-a alăturat schismei, în slujbele necanonice pe care le desfășoară în lăcașul de cult al parohiei pomenesc numele unui ierarh străin, Isaia, episcop al regiunii Tskhinvali (Osetia de Sud), zonă separatistă din Georgia, sprijinită direct de Federația Rusă, ierarh pe care, de altfel, fostul cleric l-a și făcut cunoscut urmăritorilor săi din spațiul virtual prin intermediul fotografiilor postate pe pagina personală de Facebook”.
Răspunsul lui Mega
Cu privire la acest ultim aspect, Ciprian Mega a reacționat pe pagina sa de facebook: „Mitropolitul Isaia (foto) este titularul Eparhiei de Nikozi și Tskinvali. Mare parte din teritoriul jurisdicțional al acestei mitropolii se află în Osetia de Sud, regiune ocupată în urma invaziei rusești. În 2008, chiar reședința mitropolitului Isaia a fost devastată de bombele invadatorilor. Înaltpreasfinția Sa a ales să rămână, multă vreme, în regiunea ocupată, slujindu-le credincioșilor georgieni, rămăși sunt teroarea gloanțelor. În Georgia, mitropolitul Isaia este considerat o figură majoră pentru apărarea identității și a granițelor, fiind declarat «erou național» pentru lupta dusă împotriva intereselor Rusiei în regiune.”
„O altă agendă bisericească și geopolitică”
În comunicatul Episcopiei se arată mai departe: „Această alegere nu este întâmplătoare și depășește gestul izolat de frondă liturgică, căpătând valențele unui mesaj subliminal, prin care se sugerează apartenența la o altă agendă bisericească și geopolitică. Este, din păcate, o confirmare tot mai transparentă a unei ruperi asumate de tradiția canonică a Bisericii Ortodoxe Române și de ordinea sinodală legitimă, dar și a unei afinități tot mai pronunțate față de o paradigmă politico-religioasă străină, asociată unor forme insidioase de influență externă, cu potențial destabilizator pentru unitatea Bisericii și pentru coeziunea societății românești. Tolerarea unor astfel de acțiuni abuzive și provocatoare ar putea favoriza instalarea, pe teritoriul municipiului Oradea, a unei enclave religioase străine, nelegitime și cu evident potențial destabilizator”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.