Episcopia Greco-Catolică de Oradea a realizat un scurt film documentar despre Valeriu Traian Frențiu, care a păstorit vreme de peste două decenii și jumătate Eparhia de Oradea. Au fost, pe de o parte, ani buni, de înflorire a Bisericii Greco-Catolice, dar și ani în care s-a suferit, ani de martiriu și jertfă.

La solicitarea și cu binecuvântarea episcopului Virgil Bercea, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a realizat un scurt film documentar despre Valeriu Traian Frențiu, primul din seria merituoşilor episcopi greco-catolici de Oradea Mare, care a fost ridicat la rangul de Fericit şi care a păstorit vreme aproape trei decenii Eparhia de Oradea.

Pe site-ul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (www.egco.ro), în „Argument la realizarea unui scurt documentar”, Rodica Indig, coordonator al proiectului „Valeriu Traian Frențiu, Fericit”, menționează următoarele:

„A fost o sarcină dificilă să sintetizăm în câteva cuvinte, să transpunem în câteva minute, o viață de apostolat în slujba Bisericii, o viață de ctitor, o viață de mecena, dar și mai greu, o viață de martiriu. Am ales acele fotografii, din câte s-au mai păstrat după tăvălugul comunist, care să marcheze cel mai bine principalele momente din viața marelui ierarh: anii de formare, anii de episcopat la Lugoj și Oradea, de administrator apostolic, dar și principale realizări: renovarea catedralelor, construirea de noi biserici și case parohiale, Stațiunea Stâna de Vale, Pio Romeno, Academia Teologică și clădirea Seminarului, Școala Normală, viața pastorală. Sunt fragmente sincopate, dar care reașează principalele momente din viața și activitatea marelui păstor. De asemenea, ne-am îngrijit ca imaginile și cuvintele alese să fie puternice, să creeze spațiu în sufletul și mintea noastră. Ne-am dorit ca acestea să fie mai puțin despre locuri, cât mai mult despre oameni. Despre Ei, aceste modele, aceste coloane ale Bisericii. Firește, nu am epuizat tot materialul fotografic și de arhivă. Doar că selecția am gândit-o în perspectiva unui tot vizual cât mai coerent”.

Coloana sonoră a filmului a fost realizată folosind două piese de muzică corală ale compozitorului Francisc Hubic : „Floricica” și „Cuvine-se cu adevărat” (fragment din Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur). Alegerea a fost motivată de faptul că episcopul Valeriu Traian Frențiu a susținut introducerea muzicii corale acompaniată de orchestră în serviciul liturgic, l-a susținut pe compozitorul Francisc Hubic.

„Mulțumim Corului Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin, pentru că ne-au dat acordul să folosim inegalabila lor interpretare, dar și pentru că au fost prezenți anul trecut la Festivalul Francisc Hubic, făcând să răsune în Catedrala din Oradea piese ale cunoscutului nostru compozitor”, mai spune Rodica Indig.

Filmul documentar despre Valeriu Traian Frenţiu a fost realizat la solicitarea şi cu binecuvântarea episcopului Virgil Bercea, cu contribuţia Otiliei Bălaş, preotului Claudiu Ardelean, iar documentarea, fotografică şi filmul: Eugen Ivuţ, Ovi D. Pop Constantin Demeter şi Andra Aron. Documentarul este postat pe pagina de Facebook a Episcopiei, dar poate fi vizionat și pe Youtube („Valeriu Traian Frențiu – Fericit”).