Instituită în anul 1997 de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Ziua Mondială a Vieții Consacrate a fost sărbătorită, ieri, și la Oradea. Din cauza situației pandemice actuale, celebrarea împreună a persoanelor consacrate din Eparhia Greco-Catolică de Oradea și Dieceza Romano-Catolică nu a fost posibilă.

Ieri, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți, la care au participat călugări și călugărițe de pe cuprinsul Episcopiei Greco-Catolice.

Cuvântul de învăţătură a fost transmis de Preasfinţia Sa Virgil, care a subliniat  misiunea persoanelor consacrate arătând că acestea „încearcă să-și transforme viața, să și-o facă asemenea Domnului, călcând pe urmele Domnului, încercând să fie asemenea cu El, care este Maestru”.

Persoanele consacrate sunt acele persoane care au simţit cuvântul lui Iisus, care spune: „Cine vrea să fie desăvârşit să lase totul şi să mă urmeze”.

„Pentru că surorile Congregației Maicii Domnului prezente la Oradea, au început ieri sărbătoarea Centenarului Congregației, cele patru surori au reînnoit voturile în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de la ora 8.00, în Catedrala noastră, pentru ca mai apoi să fie prezente alături de celelalte surori din țară”, ne-a declarat Eugen Ivuț, secretar episcopal.

După cuvântul de învățătură, persoanele consacrate prezente au făcut reînnoirea anuală a voturilor (...„Reînnoim înaintea lui Dumnezeu cu fervoare, în prezența întregii biserici, voturile de Castitate, Sărăcie și Ascultare după Constituțiile și Regulile noastre, pentru a trăi în deplinătatea iubirii, în comuniune fraternă cu toți frații și surorile și cu lumea întreagă...”). La final, au fost sfințite lumânările la această Sărbătoare a Întâmpinării Domnului.

Ziua Vieții Consacrate este o zi în care creștinii din întreaga lume se roagă pentru vocațiile vieții consacrate. În această zi, creștinii din întreaga lume mulțumesc pentru vocațiile existente și se roagă pentru altele noi. Evenimentul comemorează momentul biblic în care Fecioara Maria și Sfântul Iosif îl oferă Domnului pe Isus, care se încredințează total lui Dumnezeu, ca Fiu al Său. Prin urmare, El devine exemplu de urmat, în special pentru persoanele consacrate, care doresc să-și ofere întreaga viață lui Dumnezeu.