USR Oradea propune municipalităţii să înfiinţeze, de urgenţă, linii de transport în comun gratuite dedicate elevilor, pentru decongestionarea traficului pe principalele rute folosite la deplasarea către unitățile de învățământ din centrul orașului.

„A început școala, în curând va începe și facultatea, iar autoritățile au avut o vară întreagă pentru pregătirea traficului în noile condiții de șantier în Centrul Civic. Măsurile de trafic luate nu sunt suficiente, iar pentru o bună parte a părinților asta înseamnă timp petrecut în mașină, pe drumurile care duc la școli din centrul orașului, și nu numai. Mulți dintre noi am stat în ambuteiaje pe traseul care leagă Nufărul, Cantemir sau Velența de zona liceelor din centrul orașului. La fel ca mine sunt părinți care, dacă ar avea alternativă, ar prefera să evite asta. Soluția este una simplă, care funcționează în alte orașe: o linie de transport gratuită, cu autobuzul, dedicată exclusiv elevilor. Pentru început se poate organiza o linie pilot, cu 2-3 mijloace de transport. Autobuzele alocate liniilor de transport elevi vor avea stații dese, iar în afara orelor dedicate vor fi autobuze normale de linie. Acestea vor circula tur-retur pe un culoar prioritar pe traseul Nufărul, strada Cantemir, Centrul Civic între orele 7.00-09.00 şi 13.00-15.00. Pentru siguranța elevilor, în aceste autobuze ei pot fi însoțiți de angajați ai Poliției Locale. Sunt convins că în câteva luni vor fi suficienți părinți care vor avea încredere în aceste autobuze, iar asta se va vedea în relaxarea traficului, în reducerea poluării, într-un oraș mai apropiat de civilizația pe care ne-o dorim”, precizează Daniel Palaghianu, președinte USR Oradea.

USR Oradea menţionează că propunerea privind organizarea transportului școlar a fost avansată autorităților locale și la începutul anului, ca amendament la bugetul local, însă nu a fost aprobată, deşi este „o soluție care s-a dovedit funcțională în municipii precum Cluj-Napoca sau Iași”.

În ceea ce privește evoluția șantierelor și a perioadei de peste 2 ani de lucrări în Centrul Civic, USR Oradea solicită primăriei transparență și o informare permanentă a orădenilor: „Solicităm montarea unor camere video cu transmisie live de pe șantierul pasajelor subterane din Centrul Civic, organizarea unor conferințe de presă (cel puțin una în fiecare lună) în care să fie prezentată orădenilor evoluția lucrărilor, precum și publicarea unui calendar clar, cu termene bine stabilite, privind stadiul lucrărilor propuse pentru fiecare obiectiv. Toate orașele trec prin schimbări, cu șantiere și disconfort, dar ele trebuie să se adapteze și nevoilor din prezent ale locuitorilor, astfel încât să caute soluții pentru desfășurarea cât mai normală a activităților de zi cu zi ale locuitorilor”.