Ministrul muncii, Raluca Turcan, a participat la o conferinţă de presă la sediul Prefecturii Bihor, unde a vorbit despre criza de forţă de muncă calificată din România, mărirea salariului minim pe economie pentru a combate migraţia românilor şi măsuri de ajutor pentru persoane vulnerabile.

Aceasta a mărturisit că obişnuieşte să facă vizite în teren, inclusiv la burse de muncă, pentru a vorbi atât cu angajatorii cât şi cu şomerii, din dorinţa de a face o radiografiere corectă a pieţei muncii.

„Ocuparea si creşterea locurilor de muncă este resursa zero pe care un guvern o poate oferi pentru a acoperi toate celelalte probleme cu care se confruntă societatea. Dacă nu avem creştere economică şi investiţii în mai multe locuri de muncă vom avea probleme în preluarea costurilor generate de creşterile de prețuri la alimente şi facturi”, a spus ministrul. Ea a specificat că în acest moment România, şi implicit guvernul, are în vedere două măsuri importante: vaccinarea şi sprijinirea persoanelor vulnerabile care sunt afectate de creşterile de preţuri.

„În spatele acestor priorităţi trebuie să existe un motor care să asigure rezolvarea lor, iar acest motor vine din investiții, locuri de muncă si creștere economică. Din fericire la noi aceste priorităţi sunt concretizate în cifre care demonstrează că am crescut investiţiile în România la 23 miliarde, adică cu 32% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului trecut, şi avem 120 de mii de locuri de muncă”, a precizat Turcan. Ea a mai spus că „acestea sunt rezultate ale guvernului care pot să conducă la răspunsuri pentru principalele obligaţii din această perioadă, dar şi la creşterea calităţii vieţii”. Raluca Turcan a mai subliniat că a participat la discuţii cu mediul privat, cu angajatori şi angajaţi în cele 8 luni de când este ministru şi a observat lipsa forţei de muncă în raport cu cererea de pe piaţă.

„Angajatorii reclamă o lipsă a forţei de muncă acută şi chiar cronică. În România avem 480.000 de oferte de locuri de muncă şi doar 200.000 de cereri de angajare”, a spus ministrul.

„Răspunsul guvernului este: Educație axată pe tehnică şi competenţe, prin întărirea învăţământului profesional dual; calificare şi formare profesională adaptată la ceea ce are nevoie piaţa muncii. Rolul AJOFM-urilor este să asigure această întâlnire în format digital, după implementarea Planului Naţional de Redresare şi  Rezilienţă, astfel încât formarea şi angajarea să fie pe placul angajatorilor şi să fie competitivă pe piaţa de muncă naţională şi internaţională”, a menţionat Raluca Turcan. Aceasta a mai vorbit despre digitalizarea tuturor instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii, un proiect în cadrul căruia s-au făcut progrese.

Una dintre cele mai bune soluţii pe care ministrul le-a indentificat este mărirea nivelului actual al salariului minim. „Pentru a răspunde acestei probleme de pe piaţa muncii avem nevoie de creşterea salariului minim în România, acesta nu e doar insuficient ci şi este factor generator de migraţie. Nu mai putem accepta şi duce nivelul acestui salariu minim. Am stat la aceeaşi masă, cu patronate, sindicate şi instituţii şi am agreat: majorarea să fie făcută cât mai repede şi să fie ancorată în indicatori economici astfel încât şi anul viitor să putem anticipa cum va evolua salariul minim. Această prioritate, plus o campanie intensă de combaterea a muncii la negru şi la gri, se vor resimţi benefic pe piaţa muncii din România”,  a precizat Turcan.
Întrebată despre eventuale măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili care se vor confrunta în această iarnă cu un val de scumpiri ale facturilor la energie şi lemne, ministrul a explicat: „A fost votat în unanimitate ca persoanele aflate în risc de sărăcie să beneficieze de subvenţionare la plata facturilor, dar şi de un supliment în extrasezonul rece, care să compenseze consumul de energie”. Aceasta a mai precizat că pe masa guvernului se află în lucru propuneri care vizează sprijinirea persoanelor fizice care nu se află în risc de sărăcie, dar şi a persoanelor juridice, măsuri care ar trebui să intre în vigoare la 1 noiembrie.