Candidatul UDMR la Primăria Municipiului Oradea, Cseke Attila, și-a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, cele 7 proiecte în domeniul sănătății pe care vrea să le implementeze în oraș, dacă va fi ales de orădeni.

Fostul ministru al Sănătății și-a început conferința, spunând că în Oradea s-au făcut foarte multe investiții, dar că nu a fost găsit un echilibru cu nevoile reale ale cetățenilor, tocmai de aceea, sloganul sub care candidează este „Echilibru sănătos”.

„Primul dintre proiectele pe care le propun este cel al extinderii Centrului Oncologic. A fost construit pe vremea mandatului meu, când erau 2.000 de cazuri oncologice în județ. În 2019 au fost 2.600 și de aceea cred că este necesară extinderea și dezvoltarea capacității de diagnostic molecular, plus reînființarea oncologiei pediatrice.

Ne dorim reformarea rețelei de medicină școlară. În prezent sunt 36 de cabinete cu 10 medici generaliști. Ne-ar mai trebui încă 8 cabinete și alți 10 medici. Pe lângă ceea ce fac, acești medici i-ar putea învăța pe copii să acorde primul ajutor și cred că în 10 ani toți absolvenții din școlile noastre ar cunoaște această procedură.

Un alt proiect se referă la înfiinarea a cel puțin două noi centre de permanență pediatrică. În felul acesta am degreva Spitalul Municipal de urgențele copiilor.

Un alt proiect l-am intitulat „Viața sănătoasă”. Există în Occident. Orădeanul face comenzi de acasă pentru legume și fructe, producătorul le oferă, iar cei care se ocupă de administrația piețelor le-ar putea duce. În felul acesta, producătorul își vine mai bine marfa, iar orădeanul primește mai ieftin, și acasă, produse proaspete.

Al cincilea proiect vizează reluarea unui program care a funcționat în Oradea între 2010 și 2012. Un program de prevenție în toate școlile care să vizeze elevii din clasele I și V. Acestora să li se facă un set de analize de sânge, ORL, coloană, să le fie măsurată greutatea etc. Primăria ar finanța aceste analize, iar rezultatele ar ajunge direct la părinți. Programul a costat 98 de mii de lei și s-a bucurat de aprecierea a 90% dintre părinți, atunci când s-a derulat.

Aș mai dori readucerea în prim-plan a unui program pornit la nivel național în 2011, cel al fertilizării in vitro. Astăzi, dacă o familie din Oradea nu poate avea copii și își dorește acest lucru trebuie să meargă la Timișoara pentru a beneficia de fondurile care există în program. Propunem ca și Oradea să-și dezvolte o infrastructură sanitară pentru a putea face așa ceva.

Ultimul proiect, dar nu cel din urmă, este legat de viața universitară, care credem că este cheia dezvoltării orașului. CJ Bihor dispune de 8 hectare de teren în spatele sediului Poliției de Frontieră. Acolo am putea construi un campus medical universitar. Mutăm acolo toate facultățile și construim o clinică modernă de stomatologie, un nou spital TBC și o clădire pentru Boli Infecțioase. Acest campus ar aduce un mare plus în infrastructura medicală a orașului”, a spus Cseke Attila care a mai adăugat că, în următoarea săptămână, vor fi prezentate 7 proiecte care vizează domeniul social și cultele religioase.

Întrebat de jurnaliști ce părerea are despre candidatura surprinzătoare a actualului primar la Consiliul Județean și a viceprimarului la Primăria Oradea, Cseke a spus că nu comentează deciziile pe care le iau celelalte partide.