Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului său ungar, Peter Szijjarto, ca oficialii din Ungaria, aflați pe teritoriul României, să nu facă, în contextul zilei de 4 iunie, declarații controversate despre Tratatul de la Trianon.

„Avem și manifestăm responsabilitate pentru această relație între România și Ungaria. România este interesata sa ieșim din logica provocărilor și a confruntarii și propunem crearea premiselor conturării unei româno-ungare constructive, civilizate, moderne, europene. Este nevoie să readucem în relația bilaterală climatul de încredere și de respect reciproc. Ne dorim o abordare pozitivă a relației cu Ungaria”, a declarat Bogdan Aurescu, în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto. El a mai spus că i-a cerut lui Szijjarto, oficialii din Ungaria aflați în perioada imediat următoare pe teritoriul României să nu facă declarații publice contrare spritului parteneriatului dintre cele două țări, manifestând respect față de ordinea constituțională.

„Orice astfel de declarații în contextul acestei perioade care marchează pe 4 iunie aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon va duce la deteriorarea relației bilaterale și noi nu ne dorim acest lucru. Am discutat și despre semnificația acestui moment, de pe 4 iunie. Pentru România Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfințirea juridică la nivelul relațiilor internaționale a actului de importanță al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, a adăugat Aurescu.

 

Supăraţi că „au pierdut” teritorii

La rândul său, Peter Szijjarto a spus că, pentru Ungaria Trianon înseamnă „mare supărare”.

„Noi respectăm momentele istorice, dar ne-am pierdut teritorii. Dar aceste discuții nu trebuie să influențeze relațiile noastre bilaterale. (…) Ne respectăm partenerii, dar ca o națiune de peste 1000 de ani, așteptăm și noi acest respect. Trebuie să ne gândim că e mai bine sa fim in relatii bune decat rele”, a spus ministrul ungar de Externe.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

Documentul consfințea includerea teritoriului Croației-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croația) și Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, a Slovaciei și Ruteniei (azi: Republica Slovacia și, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României și a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.