Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a prezentat ieri situaţia celor trei proiecte depuse spre finanţare de administraţia judeţeană prin programul Ro-Hu, menţionând că proiectul strategic pe sănătate are nevoie de unele completări pentru a fi eligibil. Mang a menţionat că dacă aceste completări nu sunt aprobate în şedinţa CJ de săptămâna viitoare, judeţul va pierde 9 milioane de euro.

 

„Opoziţia formată din PNL face doar dezinformarea cetăţenilor prin poziţiile pe care le are”, a declarat ieri vicepreşedintele Ioan Mang, adăugând că a decis să prezinte situaţia proiectelor cu finanţare prin programul Ro-Hu pentru că liberalii au afirmat că proiectele au putut fi depuse, chiar dacă nu au fost votate. „Ne-au acuzat că blocăm judeţul, însă toate proiectele pe care au dorit să le depună au fost depuse”, declarase joi liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu. Mang a menţionat că proiectele au fost fie depuse incomplete, fie au fost depuse în numele unor instituţii din subordinea CJ.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, cel mai important proiect, cel strategic pe sănătate, în valoare de 9,47 milioane euro, a fost depus în data de 29 septembrie, chiar dacă dosarul era incomplet, deoarece expira termenul de depunere. „Aveam ca variantă să nu-l depunem sau să-l depunem incomplet”, a afirmat Mang, adăugând că proiectul trebuie completat cât mai curând prin hotărâri ale CJ. „Acest proiect nu va trece, dacă nu facem corecturile cât mai curând”, a menţionat Mang. El a precizat că trebuie adoptată o hotărâre prin care trec în administraţia CJ Bihor două terenuri. Este vorba despre un teren de 400 mp, aflat în Padiş, în proprietatea comunei Rieni, respectiv un teren de 500 mp în Stâna de Vale, proprietate a Bisericii greco-catolice. Pe cele două terenuri vor fi amplasate containerele Salvamont. „Dacă nu avem aceste două hotărâri într-un termen cât mai scurt, proiectul va fi respins”, susţine Ioan Mang. O altă modificare necesară este cea privind modificarea bugetului proiectului, deoarece, în prezent, partea de telemedicină destinată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este trecută la Spitalul Judeţean. „Tragem nădejde că cei de la PNL se vor ţine de cuvânt, vor veni la şedinţa ordinară şi vor vota proiectul”, a mai afirmat Ioan Mang referitor la proiectul strategic.

„Celelalte două proiecte cu termen de depunere scurt au fost trecute pe instituţiile subordonate”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, adăugând că, astfel, decizia privind aprobarea şi depunerea proiectelor a aparţinut consiliilor de administraţie. Unul dintre proiecte, în valoare de 169.000 euro, care vizează „dezvoltarea economică armonioasă” a Văii Ierului (Bihor), sudul judeţului Satu Mare şi estul judeţului Hajdu Bihar, a fost trecut la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte. Cel de-al doilea, privind realizarea unui master plan pentru trasee de biciclete în tot judeţul, a fost depus de către Agenţia de Management al Destinaţiei.

„Pentru acest master plan, partea noastră este de 319.080 euro, contribuţia judeţului fiind de 6.381 euro”, a menţionat Ioan Mang. Potrivit acestuia, documentul va cuprinde toate localităţile din judeţ, toţi primarii trebuind să comunice traseele pe care le-au gândit. Pe de altă parte, CJ Bihor a realizat deja studii de fezabilitate pentru două trasee: Oradea Nord (Oradea-Borş-Santău-Paleu-Cetariu-Şişterea-Oradea) şi Oradea Sud (Oradea-Sînmartin-Băile Felix-Şauaieu-Păuşa-Nojorid-Oradea). Pentru aceste două trasee se va căuta finanţare europeană, iar dacă nu se va găsi vor fi realizate din banii judeţului.