Deputatul Gavrilă Ghilea a criticat, ieri, într-o conferinţă de presă, modul în care au fost repartizaţi banii în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), arătând că, din perspectiva numărului de locuitori şi a sumelor cu care contribuie la bugetul de stat, judeţul Bihor ar fi trebuit să primească „dublu faţă de cât i s-a alocat”.

„Cu cele aproape 750,4 milioane de lei previzionate în PNDL 2 pentru alocare de la bugetul de stat în perioada 2017-2020, Bihorul se situează abia pe locul 20 la nivel naţional, cu mult în urma unor judeţe-feude ale PSD ca Teleorman (876 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Caraş-Severin (883 milioane lei),  Botoşani (847 milioane lei), Giurgiu (783 milioane lei), Mehedinţi (849 milioane lei), Olt (823 milioane lei) etc. Ca fapt divers, aş mai remarca şi că Bihorul a fost surclasat la capitolul finanţare până şi de micul judeţ vecin Sălaj, care se va bucura de o alocare de peste 767 milioane lei”, consideră Gavrilă Ghilea, adăugând că algoritmul după care s-au făcut alocările ar fi unul imoral, dacă nu chiar ilegal. „Consider absolut imoral, dar şi ilegal, algoritmul prin care s-a stabilit că Bihorul, cu o populaţie, la 01.01.2016, de 619.102 locuitori, să primească o alocaţie bugetară de doar 750,4 milioane lei, adică 1212 lei/cap de locuitor, în vreme ce judeţul Mehedinţi, cu 286.678 locuitori, să beneficieze de o alocaţie de 849 milioane lei, adică o medie de 2961 lei/cap locuitor, cu 144% mai mare. De asemenea, Teleormanul lui Dragnea, cu 389.433 locuitori, primeşte o alocaţie de 876 milioane lei, respectiv o medie de 2250 lei/cap locuitor, cu 86% mai mare ca Bihorul, şi exemplele pot continua”, mai precizează Gavrilă Ghilea.

Acesta consideră că aceeaşi „atitudine discreţionară, profund părtinitoare în favoarea primăriilor PSD”, a constatat-o analizând şi modul de alocare a fondurilor în interiorul judeţului. „Toate cele 29 de primării PSD vor beneficia de finanţări în valoare de peste 265,5 milioane lei, ceea ce reprezintă mai mult de 35% din totalul alocării pentru Bihor.

În acelaşi timp, doar 31 de primării din cele 46 conduse de edili PNL vor beneficia de finanţare, care se ridică la 197 milioane lei, respectiv abia 26% din totalul previzionat. Nici UDMR nu a ratat ocazia să-şi marcheze teritoriul câştigat prin troc politic la conducerea judeţului, obţinând pentru 12 din cele 23 de primării pe care le conduce aproape 95 de milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 13% din totalul finanţărilor pentru întreg judeţul Bihor şi totodată o alocare medie/UAT de 7,3 milioane lei, mai mare decât cea a PNL, care este de doar 6,3 milioane lei/UAT, faţă de 9,15 milioane lei/UAT cât revine PSD. Mai mult, UDMR s-a remarcat şi prin cele mai mari alocări per UAT, obţinând finanţări între 15 şi 24 milioane lei pentru unele proiecte care vor fi implementate în  doar trei localităţi: Salonta, Marghita, Tăuteu”, menţionează Ghilea. Parlamentarul bihorean a sesizat

şi ponderea mare, în totalul finanţărilor judeţului, a valorii proiectelor depuse de Consiliul Judeţean. „Este vorba despre peste 191 milioane de lei, adică mai mult de 25% din întreaga finanţare a Bihorului, pe care CJBH vrea să o cheltuie în următorii ani pentru reabilitarea şi modernizarea câtorva zeci de kilometri de drumuri judeţene la preţ de… autostradă”, susţine prim-vicepreşedintele PNL Bihor, considerând că aceste sume puteau fi alocate pentru finanţarea unor proiecte de mai mare impact pentru bihoreni, cum ar fi alimentarea cu gaz a unor oraşe din judeţ, cum ar fi Aleşd, Ştei, Vaşcău, dar şi a unor comune mai mari, unde alternativa încălzirii cu lemne devine tot mai costisitoare.