Senatorul liberal Cornel Popa a susţinut, în această săptămână, o declaraţie politică pe tema măsurilor luate de Guvernul Orban cu privire la combaterea răspândirii noului coronavirus și „acuzațiile false venite din partea PSD”.

„În fața provocării mondiale, combaterea răspândirii noului tip de virus, COVID 19, România răspunde prin măsuri coordonate la nivelul guvernului, prin Ministerul Sănătății și celelalte ministere angrenate în această misiune. Guvernul Orban acționează prompt și transparent, comunicând zilnic prin specialiștii care fac parte din celula de criză. În totală opoziție cu guvernul și interesul românilor, PSD a lansat o campanie de acuzații false despre faptul că România nu este pregătită să facă față unor potențiale îmbolnăviri cu noul coronavirus”, susţine senatorul liberal.

Potrivit lui Cornel Popa, „cifrele vorbesc cel mai bine”: în România sunt pregătite aproximativ 2.500 de paturi pentru eventualii bolnavi de coronavirus, 95 dintre acestea sunt la terapie intensivă (boala poate da complicații respiratorii severe) și sunt pregătite peste 4.000 de locuri pentru carantină.

„Pentru a înțelege ridicolul situației, Comisia juridică din Senat, dominată de PSD, a respins săptămâna trecută chiar ordonanța Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. Așadar, una spunem la TV, panicând populația și răspândind informații false, și cu totul alta facem în Parlament, domnilor și doamnelor de la PSD, care puneți în pericol românii prin împiedicarea măsurilor bune și eficiente luate de guvern”, a afirmat Popa, adăugând că PNL „respinge orice tentativă de politizare a subiectului coronavirus și înțelege să respecte coordonarea cu autoritățile internaționale în domeniu, fiind în permanentă legătură cu guvernul italian, care a decretat stare de urgență în urma răspândirii pe teritoriul țării a noului tip de virus. Ministerul român de Afaceri Externe a emis o avertizare de călătorie în Italia și recomandă prudență tuturor acelora care trebuie să călătorească în zonele de risc”. „Personal, recomand tuturor să se informeze din surse autorizate, să respecte normele de igienă și recomandările specialiștilor, pentru a ține departe de România îmbolnăvirile cu acest virus mortal. Situația este îngrijorătoare, iar politicienii care împrăștie minciuni nu fac altceva decât să afecteze populația. Să ne abținem, așadar, de la calcule politicianiste pe seama unei situații potențiale de criză!”, a mai menţionat senatorul PNL.

 

Bodog: „E bulibăşeală. Măsurile sunt insuficiente”

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, acuză guvernanţii că nu au luat măsurile necesare în cazul coronavirusului.

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că, deși ordonanța de urgență privind stocurile de urgență medicală a fost adoptată pe 11 februarie, nici până acum nu au fost aprobate ordinele privind nomenclatorul materialelor care urmează a fi cumpărate şi cel referitor la carantină. „Măsurile sunt insuficiente şi există foarte multe întârzieri. Eu cred că e un pic de bulibăşeală în ceea ce se întâmplă şi cred că guvernul nu-şi face treaba”, a spus fostul ministru.

Acesta a adăugat că Unifarm nu s-a pregătit pentru o epidemie de coronavirus: „Ceea ce aş fi făcut eu, dacă aş fi fost în locul ministrului Sănătăţii, aş fi dispus Unifarmului să achiziţioneze materiale necesare, să achiziţioneze măşti, să achiziţioneze medicamente simpomatice și alte materiale necesare în epidemie pentru ca în situaţia în care vor exista goluri de stoc în Europa, datorată și producătorilor din China, România să fie acoperită. Nu s-a făcut acest lucru”.