Preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, a anunţat că va ataca în instanţă hotărârile Consiliului Judeţean Bihor prin care revistele Familia şi Varad au devenit secţii ale Bibliotecii Judeţene. Cseke susţine că hotărârile au fost luate cu încălcarea legii.

Senatorul Cseke Attila a declarat că UDMR nu este de acord nici cu desfiinţarea personalităţii juridice a celor două reviste de cultură, nici cu reorganizarea instituţiilor de cultură. Mai mult, acesta susţine că în cazul reorganizării acestor instituţii ar fi trebuit ca, înainte de votul în şedinţa CJ, să fie dezbătute public propunerile. De asemenea, Cseke a criticat faptul că organigramele au fost postate pe site-ul CJ Bihor doar cu o zi înainte de şedinţa în care au fost aprobate. „Dacă cineva nu iubeşte cultura, nu frecventează instituţiile de cultură, asta nu înseamnă că nu trebuie să-i recunoaştem importanţa. Fără cultură o să avem o societate pe care nu ne-o dorim. Cultura nu este o societate comercială în care dacă pui 1 leu trebuie să scoţi 1 leu şi 10 bani”, a afirmat Cseke Attila, întrebându-se, totodată, „ce s-ar fi întâmplat dacă această desfiinţare a personalităţii juridice a revistei Familia şi Varad ar fi fost făcută de cineva de la UDMR?”.

Liderul UDMR Bihor a menţionat că redacţia revistei Varad a cerut păstrarea personalităţii juridice şi nu „fuziunea prin absorbţie” de către Biblioteca Judeţeană, oferindu-se să aibă acelaşi buget ca şi cum ar fi devenit compartiment în cadrul acesteia, pentru că îşi completează finanţarea cu fonduri din străinătate, însă conducerea CJ Bihor i-a refuzat propunerea.

„Am analizat din punct de vedere juridic această situaţie, am contactat deja şi un avocat, şi în privinţa desfiinţării personalităţii juridice a celor două reviste, UDMR va deschide o acţiune în instanţa de contencios administrativ, fiindcă ni se pare nu numai nedreaptă, dar şi nelegală. Vom finaliza această acţiune în perioada următoare”, a precizat Cseke Attila.

Pe de altă parte, preşedintele UDMR Bihor susţine că nici constituirea Consiliului Judeţean nu ar fi fost legală din punct de vedere formal, nici alegerea vicepreşedinţilor Mircea Mălan şi Călin Gal, deoarece şedinţa de constituire a avut loc înainte să expire termenul până la care orice persoană interesată ar fi putut ataca validarea mandatelor consilierilor judeţeni. În acest caz, însă, UDMR a decis să nu se adreseze instanţei, cum au făcut liberalii în mandatul precedent. „Noi nu dorim să preluăm această modalitate de a face politică. Noi, UDMR, nu ne dorim un conflict cu conducerea Consiliului Judeţean, nici să pornim procese, inclusiv penale, cum a făcut fosta opoziţie”, a declarat preşedintele UDMR Bihor.