Preşedintele PSD Bihor, deputatul Ioan Mang, a criticat modul în care a fost constituit bugetul de stat, remarcând faptul că „pentru prima dată în 30 de ani” a fost supusă aprobării o anexă la buget care nu fusese discutată în comisii.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat Guvernul pentru bugetul de stat pe 2021, care a fost adoptat fără să fie acceptat nici măcar un amendament. „Bugetul a fost constituit pe genunchi, sub presiunea aliaţilor, fără să se ţină cont de economie. Avem de-a face cu un prim-ministru care ne anunţă că vom avea un deficit de 7,2%, adică o diferenţă între venituri şi cheltuieli de aproximativ 86 miliarde lei. Ne-a mai anunţat că vor fi investiţii cu şase miliarde lei mai mari decât anul trecut, în condiţiile în care nu are bani pentru salarii, pensii, alocaţii, sănătate. PSD a făcut investiţii mai mari cu un deficit de doar 3% şi a mărit şi pensiile, şi salariile, şi nicio firmă nu a dat faliment”, a declarat Ioan Mang. El a adăugat că estimarea că deficitul la finalul anului va fi de 7,2% nu pare a fi realist, în condiţiile în care, în luna noiembrie a anului trecut, când era ministrul Finanţelor, anunţa că deficitul pe 2020 va fi de 6%, iar la final a fost de 9,79%. „M-aş bucura ca anul să se încheie cu un deficit de 7,2%, dar nu cred că e în stare, pentru că nu ia măsurile care trebuie pentru repornirea economiei”, a menţionat liderul PSD Bihor. El a mai remarcat faptul că, la capitolul Sănătate, în Legea Bugetului, sumele alocate spitalelor au mers cu preponderenţă către cele din localităţi conduse de UDMR (Satu Mare, Miercurea Ciuc, Odorheiu Seciuesc, Gheorgheni), liberalii primind bani pentru spitalele din Zalău şi Dej.

„Astea sunt spitalele pentru care se alocă bani direct de la bugetul de stat. Mă întreb, la Oradea nu există Spital Judeţean? Dar la Beiuş nu există spital?”, a întrebat Ioan Mang, amintind că, potrivit lui Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judeţean, în prezent senator PNL, în timpul guvernării PSD au venit cei mai mulţi bani de investiţii pentru spitalul orădean. „Nu greşeşte cine cere, să fim bine înţeleşi”, a adăugat deputatul PSD, cu privire la faptul că UDMR a primit mai mulţi bani decât PNL.

Ioan Mang a mai criticat faptul că alocările bugetare pe judeţe au fost aprobate printr-o anexă care nu avea avizele necesare, fiind prezentat direct în Parlament când a fost votată legea Bugetului. În Bihor, au fost alocate 10 milioane lei Primăriei Oradea pentru finalizarea lucrărilor de construire a Sălii polivalente, 12 milioane pentru administraţiile locale din nordul judeţului şi alte 8 milioane lei pentru unităţi administrativ-teritoriale membre ale ADI Zona de Nord-Vest, pentru serviciul de apă. „La Bihor stăm bine, pentru că la Cluj au primit bani doar primăriile USR, doar ca să nu plece de la guvernare”, a adăugat Ioan Mang.

În privinţa amendamentelor la buget, liderul social-democrat a menţionat că nu a fost aprobat nici măcar unul, „nici măcar cele privind sprijinirea educaţiei în R. Moldova sau a bisericilor din Moldova, sau Ungaria, sau Serbia”. „Nu s-a alocat nici bani de sprijin pentru diaspora din Italia. Dacă au pierdut alegerile în Italia, atunci nu mai există diasporă”, susţine Mang. El a mai menţionat că a depus amendamente pentru acordarea de sprijin financiar pentru lucrările de modernizare a două drumuri judeţene: Marghita – Suplacu de Barcău şi Uileacu de Criş – Brusturi.