Consiliul Judeţean Bihor se întruneşte în şedinţă ordinară joi, 15 februarie, primul punct pe ordinea de zi fiind validarea mandatului social-democratului Adrian Szatmari. Având în vedere că instanţa de contencios a dat câştig de cauză PSD, Ioan Mang îi avertizează pe liberali că dacă nici de această dată nu vor vota li se va face plângere penală nominală pentru abuz în funcţie.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a prezentat ieri sentinţa Secţiei a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bihor în procesul legat de nevalidarea mandatului de consilier judeţean al social-democratului Adrian Szatmari. „Nici instanța și nici pârâții nu au drept de apreciere, întrucât alegerea consilierilor este opțiunea electoratului, a cărei voință trebuie să fie materializată prin validarea aleșilor în condițiile legii. În consecință, reținând că nu există motive legale pentru invalidarea reclamantului, instanța va obliga pârâții (n.r. – consilierii judeţeni liberali) să adopte o hotărâre de validarea a mandatului său de consilier județean”, se precizează în sentința prezentată ieri de Mang. În document se mai menţionează că aleşii liberali sunt obligați să îi plătească lui Szatmari despăgubiri echivalente cu valoarea indemnizațiilor de ședință corespunzătoare funcției de consilier județean începând cu data de 27 septembrie și până la data validării. Liberalii au drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, iar calea de atac se depune la Tribunalul Bihor.

„Joi este ședința în care, din nou, pe primul punct pe ordinea de zi va figura validarea. Sigur, domnii din PNL ne vor spune că au drept de apel în 15 zile, e adevărat, dar la fel de adevărat este și faptul că invalidarea consilierului înseamnă abuz în funcție. Și, întrucât domnii de la PNL sunt de părere că, oricum, abuzul în funcție nu trebuie să aibă un prag, după ședința de joi, dacă domnul Szatmari nu va fi validat, se va face plângere penală nominală împotriva fiecărui consilier PNL pentru abuz în funcție”, a declarat preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Imediat după anunţarea sentinţei, Mang a avut o reacţie pe pagina sa de Facebook: „Justiția dă dreptate PSD în procesul privind nevalidarea colegului nostru, domnul Adrian Szatmari, de către grupul de consilieri PNL din Consiliul Județean Bihor! În sentința dată astăzi de către Tribunalul Bihor, se arată foarte clar că PNL trebuie să voteze hotărârea de validare a consilierului nostru, neavând nici un drept legal să blocheze validarea. De asemenea, instanța obligă întregul grup PNL la plata indemnizației de consilier al domnului Szatmari, începând din septembrie și până astăzi. Este o decizie cât se poate de normală și corectă. Sper că și PNL va înțelege, în sfârșit, că nu mai poate continua circul și boicotul ilegal din Consiliul Județean”. Ulterior, a revenit menţionând că în şedinţa ordinară din luna februarie a CJ Bihor, „consilierii PNL vor avea ocazia să dovedească că le pasă de statul de drept și că respectă deciziile Justiției, votând - așa cum e normal și firesc - validarea consilierului PSD”.

Reamintim că, în toamna anului trecut, după excluderea Anei Maria Tiron din PSD Bihor şi implicit din funcţia de consilier judeţean, în locul acesteia ar fi trebuit să fie validat următorul pe listă, adică Adrian Szatmari. Aleşii din PNL Bihor nu au fost de acord să-l valideze, invocând existenţa unui proces pe rol iniţiat de Ana Maria Tiron. Prin urmare, au boicotat mai multe şedinţe pentru a nu-l valida, după care au votat împotrivă de câte ori acest punct s-a aflat pe ordinea de zi, ceea ce i-a ajutat să menţină cât mai mult egalitatea de „forţe” în plen, respectiv 17 consilieri ai puterii şi 17 ai opoziţiei.