Adrian Hatos, președinte al Comisiei pentru știință

Senatorul PNL Adrian Hatos a fost validat, în această săptămână, în funcția de președinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, din cadrul Senatului României.

„Pandemia de Covid-19 a demonstrat, mai mult ca niciodată, importanța tehnologiilor digitale, a cercetării și inovării pentru reziliența economiei și a societăților noastre. Însă realizarea dublei transformări digitale și ecologice pe care ne-o dorim, pe termen mediu și lung, la nivel european, necesită alinierea reformelor și a investițiilor la nivel național și la nivelul UE, în domeniile digitalizării, cercetării și inovării. În acest sens, Programul de guvernare prevede reforme importante în ceea ce privește, pe de o parte, transformarea digitală a României în jurul a patru axe strategice - administrație publică digitală, economie digitală, educație digitală, o societate digitală; iar, pe de altă parte, în domeniul cercetării și inovării - realizarea de schimbări structurale în sistemul național de cercetare și inovare, îmbunătățirea condițiilor cadru pentru cercetarea publică, stimularea cooperării public - privat ca motor al inovării. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare și inovare românești și realizarea unei mai bune conexiuni între cercetare și inovare și nevoile actuale ale societății românești și europene, vor genera, în consecință, efecte pozitive în educație, economie, dar și în domenii supuse, în acest moment, la numeroase provocări, precum sănătatea sau clima”, a declarat Hatos.

Subprefectul USR, ales de centru

Preşedintele USR Bihor, Ioan Gal, membrii de partid intersaţi să ocupe funcţia de subprefect de Bihor ce îi revine uniunii pot să-şi depună candidatura, urmând ca, până în 10 februarie, la Bucureşti să fie trimise trei propuneri. Decizia finală va fi luată de conducerea centrală a USR.  

„Există o procedură convenită la nivel naţional, filialele judeţene care au şansa de a da un prefect sau un subprefect au posibilitatea de a da încredere pentru trei reprezentanţi, din care recomandarea este ca unul să fie o doamnă”, a anunţat preşedintele USR Bihor. Termenul până la care pot fi transmise la Bucureşti cele popuneri, stabilit iniţial pentru 5 februarie, a fost prelungit până în 10 februarie. Ioan Gal a menţionat că persoanele interesate de această funcţie trebuie să îşi depună dosarele la filiala judeţeană. Dacă numărul celor interesaţi e mai mare de trei, se va face o selecţie din rândul dosarelor depuse, printre criterii fiind menţionate experienţa, capacitatea de a reprezenta cât mai bine, puterea de colaborare, capacitatea de a implementa în plan local programul de guvernare. În privinţa instituţiilor deconcentrate, Ioan Gal a afirmat că deocamdată nu au fost împărţite între partidele din coaliţia de la guvernare.

Cabinet europarlamentar la Oradea

La sediul USR Bihor, de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 va funcţiona un birou parlamentar al eurodeputatului Vlad Gheorghe.

Anunţul a fost făcut de europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe, aflat joi la Oradea. Potrivit acestuia, cabinetul parlamentar va avea rol de informare şi contact cu cetăţenii, dar şi cu administraţiile locale interesate să valorifice oportunităţile de finanţare europeană, sau de promovarea valorilor europene în România şi a celor româneşti în Europa. Eurodeputatul a menţionat însă, că cetăţenii nu sunt încurajaţi să vină fizic la cabinetul europarlamenta din cauza pandemiei. Audienţele vor fi susţinute online, pentru că astfel va putea să fie mult mai eficient în rezolvarea problemelor ridicate. La sistemul de audienţe online vor fi legaţi şi ceilalţi eurodeputaţi USR PLUS, a mai anunţat Vlad Gheorghe.