Candidaţii PNL la funcţia de primar al Oradiei, Florin Birta, respectiv la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, au prezentat o parte din proiectele pe care şi le propun să le implementeze în perioada 2020-2024.

Mobilitate urbană şi spitale noi

Candidatul PNL la Primăria Oradea, Florin Birta, actual viceprimar al municipiului, a menţionat că două teme sunt importante pentru dezvoltarea municipiului Oradea în perioada următoare. Este vorba despre mobilitatea urbană (infrastructură, conectivitate şi calitatea vieţii) şi despre strategia de sănătate a Oradiei, care include construirea a două noi spitale, cu fonduri europene. În privinţa mobilităţii urbane, Birta a anunţat că vor continua proiectele de infrastructură deja începute şi vor fi demarate altele noi. „Oradea va creşte spaţiile pietonale”, a afirmat candidatul PNL, adăugând că pentru a putea fi mărite spaţiile pietonale trebuie realizată, concomitent, asigurarea fluidizării traficului rutier prin modernizarea bulevardelor şi construirea de pasaje „unde avem conflicte de trafic”. El a amintit de lucrările pe axa principală a Oradiei – Nufărul-Cantemir-Magheru-Ştefan cel Mare-Episcopia, care vor viza realizarea pasajelor rutiere subterane în Centrul Civic, în zona magazinului Crişul şi la Gară, unde va fi realizat şi un hub intermodal de transport feroviar, astfel că, la final, „cei care vor alege această rută nu vor mai pierde timpul în trafic”. Pe de altă parte, candidatul PNL la funcţia de primar, Florin Birta, a anunţat că se are în vedere construirea unui spital nou, cu aproximativ 250 de paturi, care să înglobeze secţiile care funcţionează în condiţii foarte bune: secţiile de Infecţioase, Pneumoftiziologie şi Neurologie. „Spitalul Judeţean a contractat deja studiul de prefezabilitate”, a anunţat Birta. Noul spital ar urma să coste aproximativ 25 milioane euro (din fonduri europene) şi va avea: un dispensar TBC, un ambulatoriu pentru Infecţioase, precum şi compartimente de Radiologie şi Terapie Intensivă. Clădirea ar putea fi ridicată fie în spatele Maternităţii, fie pe un teren de pe strada Vlădeasa deţinut de CJ Bihor. De asemenea, se doreşte construirea unui Spital de Pediatrie, regional, în curtea Spitalului Municipal, în valoare de aproximativ 15 milioane euro, pentru care trebuie refăcut studiul de fezabilitate.

 

Restructurarea CJ Bihor, drumuri şi parcuri industriale

Candidatul PNL la conducerea CJ Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat trei domenii importante ale programului său electoral: modificarea paradigmei în care funcţionează azi CJ în raport cu bihorenii, conectivitatea şi circulaţia în judeţ şi dezvoltarea economică. Bolojan a menţionat că cea mai mare parte a veniturilor CJ se consumă azi pentru aparatul propriu al Consiliului Judeţean şi pe investiţii care nu aduc plus valoare. El propune reducerea cheltuielilor de funcţionare prin „eliminarea cheltuielilor inutile”, adică a posturilor care nu se justifică, astfel încât să rămână mai mulţi bani pentru dezvoltarea judeţului. Pentru o „coloană vertebrală” de transport funcţională, Bolojan a vorbit despre Autostrada Transilvania, DN 76 şi drumul Marghita – Biharia. El a recunoscut că aceste drumuri nu ţin de CJ „dar depind de partidul în numele căruia candidăm”. De asemenea, el a vorbit despre realizarea de drumuri noi în Zona Metropolitană Oradea (Biharia, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei şi Sânmartin), precum şi rezolvarea problemei de tranzitare în Aleşd şi Beiuş, Bolojan menţionând că centurile ocolitoare Aleşd şi Beiuş-Ştei pot fi preluate de CJ. În ceea ce priveşte dezvoltarea economică a judeţului, Ilie Bolojan a vorbit de amenajarea a patru parcuri industriale, care vor fi construite în apropierea oraşelor Marghita, Beiuş, Ştei şi Aleşd.