Un isopod gigantic cu 14 picioare este punctul culminant al unui nou fel de mâncare la un restaurant de ramen din Tapei și a făcut ca oamenii să stea la coadă, atât pentru poze, cât și pentru o înghițitură din acest bol de tăiței, scrie Reuters.

De când „The Ramen Boy” a lansat bolul de tăiței în ediție limitată pe 22 mai, declarând într-o postare pe rețelele de socializare că „a obținut în sfârșit acest ingredient de vis”, peste 100 de persoane s-au înscris pe o listă de așteptare pentru a lua masa la restaurant.

„Este atât de atrăgător datorită aspectului său - arată foarte drăguț”, a declarat proprietarul restaurantului, în vârstă de 37 de ani, care a dorit să fie identificat doar ca „domnul Hu”, în timp ce ținea în mână izopodul uriaș în timp ce clienții făceau fotografii.

„În ceea ce privește metoda de gătire, folosim cea mai simplă metodă, aburul, astfel încât nu există nicio dificultate în procesarea sa”.

Restaurantul gătește izopodul la aburi timp de 10 minute înainte de a-l adăuga deasupra unui bol de ramen cu bulion gros de pui și pește. Fiecare bol costă 1.480 de dolari taiwanezi (48 de dolari).

Un client a spus că acea carne are un gust asemănător cu o încrucișare între crab și homar, cu o textură densă și o oarecare masticabilitate.

Isopodele uriașe - un văr îndepărtat al crabilor și al creveților - sunt cele mai mari dintre miile de specii din grupul crustaceelor, a precizat NOAA Ocean Exploration pe site-ul său. Ele se găsesc de obicei la o adâncime de aproximativ 170-2.140 de metri în ocean, 80% dintre ele trăind la o adâncime de 365-730 de metri, a precizat Animal Planet din Taiwan pe pagina de Facebook.

Un expert taiwanez a identificat specia ca fiind „Bathynomus jamesi”, descoperită în apropierea insulelor Dongsha din Marea Chinei de Sud. Se crede că acestea sunt capturate la o adâncime cuprinsă între 300-500 de metri. De la lansarea ramanei, unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul impact ecologic al tacticilor de pescuit cu traule de fund, precum și cu privire la posibilele riscuri pentru sănătate. Însă clienții restaurantului nu sunt de acord.

„Dacă este doar un meniu special, iar isopodele gigantice au fost prinse neintenționat, așa cum spune proprietarul restaurantului, toată lumea ar trebui să le încerce dacă are ocazia”, a declarat Digell Huang, în vârstă de 34 de ani, care lucrează ca și consilier genetic.

„Sunt foarte onorată să am această ocazie de a o gusta”, a adăugat ea în timp ce mânca dintr-un bol de tăiței cu isopode.

Cu toate acestea, un cercetător a avertizat împotriva potențialelor riscuri pentru sănătate, spunând că speciile în mare parte necunoscute pot conține toxine sau metale grele precum mercurul.

Specia „Bathynomus jamesi” a fost recunoscută oficial în Taiwan anul trecut și nu există prea multe date despre ea, a declarat Huang Ming-chih, profesor asociat de biotehnologie specializat în nevertebrate de mare adâncime la Universitatea Națională din Tainan.

„Cea mai bună practică ar fi să se facă mai multe cercetări ... să se construiască o bază de date completă și apoi să se permită oamenilor să mănânce, ar fi mai bine așa”, a adăugat el.