Este scandal după concursul Eurovision din acest an. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) dezvăluie că şase jurii naţionale, între care cel al României, au fost eliminate din concurs, în cea de-a doua semifinală, din cauza unor nereguli la vot.

Concret, din Eurovision 2022 au fost eliminate Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino.

Organizatorul Eurovision a venit cu soluţia de a colabora cu partenerul său de vot şi au calculat un rezultat agregat, ce a înlocuit votul fiecărei ţări eliminate, pentru a doua semifinală, dar şi pentru marea finală (calculând în baza rezultatelor altor ţări cu un vot identic), procesul fiind validat de către monitorul independent de vot.

„În analiza votului juriului de către partenerul de vot pan-european al EBU după cea de-a doua repetiţie generală pentru a doua semifinală, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a şase ţări”, transmite EBU într-un comunicat de presă, citat de escxtra.com. EBU transmite, totodată, că îşi rezervă dreptul de a elimina voturile suspecte în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot.

Sâmbătă seara, România nu a putut anunţa punctajul juriului, din motive tehnice. Coordonatorul concursului a anunţat că ţara noastră oferă 12 puncte oferite Ucrainei, care a câştigat concursul din acest an.

 

Reguli schimbate în timpul jocului

Televiziunea publică din România reacționează după izbucnirea scandalului privind anularea votului juriului României de către organizatorii Eurovision și transmite că regulile au fost schimbate în timpul jocului, cerând explicații organizatorilor.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: «În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)». În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la îmcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România, transmite TVR.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

TVR precizează că prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

„Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României. Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, acuză TVR.

TVR a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut”, „calculat într-un mod netransparent”.