O pălărie a lui Napoleon Bonaparte, descoperită recent şi care conţine fragmente de ADN ce dovedesc că i-a aparţinut într-adevăr celebrului împărat francez, a fost expusă luni la Hong Kong de casa de licitaţii Bonhams, informează Reuters.

Acest obiect de vestimentaţie, prezentat de reprezentanţii casei Bonhams drept „prima pălărie care conţine ADN-ul împăratului Napoleon", este expus la Hong Kong, înainte de a fi transferat la Paris şi Londra, unde va fi scos la licitaţie pe 27 octombrie.

Pălăria, unul dintre legendarele bicornuri adeseori văzute în tablourile ce îl prezintă pe Napoleon pe câmpul de luptă, a fost cumpărată de proprietarul ei actual de la o casă de licitaţie germană, ai cărei reprezentanţi nu ştiau la acea vreme că aparţinuse împăratului francez.

Cumpărătorul a devenit intrigat când şi-a dat seama că pălăria conţinea inscripţii şi alte caracteristici care sugerau că ar fi putut să îi aparţină lui Napoleon, a dezvăluit directorul pentru Europa al casei Bonhams, Simon Cottle. O investigaţie iniţială a sugerat că obiectul se potrivea ca dimensiune şi ca vârstă cu bicornurile purtate de Napoleon Bonaparte.

Apoi, obiectul a fost testat prin analize extensive care au folosit metode variate, inclusiv microscopia electronică.

„Cinci fire de păr au fost descoperite atunci când interiorul pălăriei a fost examinat cu minuţiozitate. Iar două dintre acele fire de păr au fost apoi analizate şi s-a demonstrat că ele conţin markeri din ADN-ul lui Napoleon", a explicat Simon Cottle.

Povestea din spatele acestei pălării este foarte diferită de cele ale altor bicornuri purtate de Napoleon şi care există pe piaţă, a explicat acelaşi specialist. Cele mai multe dintre ele au fost scoase la licitaţie de diverse familii nobiliare care au avut legături cu fostul împărat sau de soldaţi care le-au luat de pe câmpurile de luptă.

Preţul de vânzare al acestei pălării, estimat între 100.000 şi 150.000 de lire sterline (138.550-207.620 de dolari), este unul prudent, afirmă Simon Cottle, întrucât specialiştii au dovedit abia recent că obiectul i-a aparţinut într-adevăr împăratului Napoleon.

Alte pălării ale împăratului francez Napoleon, care au în spatele lor un istoric mult mai îndelungat pe piaţa licitaţiilor, au ajuns să se vândă cu până la 2,5 milioane de dolari.