O femeie din India a ales să poarte cu mândrie mustața care i-a crescut şi a primit atât aprecieri, cât și ironii din partea oamenilor din mediul online. Ea spune că nu se simte deranjată de interesul din jurul părului ei facial. „Îmi iubesc mustața”, declară Shyja, în vârstă de 35 de ani, potrivit BBC.

Shyja este întrebată adesea, de către persoanele care îi văd fotografiile pe Facebook sau o întâlnesc față în față, de ce poartă mustață, iar răspunsul este de fiecare dată același: „Tot ce pot spune este că pur și simplu îmi place. Foarte mult”.

Shyja locuiește în districtul Kannur din statul sudic Kerala. La fel ca multe femei, ea a avut ani de zile șuvițe de păr facial deasupra buzei. Deși își făcea în mod regulat sprâncenele cu ață, Shyja spune că nu a simțit niciodată nevoia de a-și îndepărta părul de deasupra buzei superioare.

În urmă cu aproximativ cinci ani, acesta a început să se îngroașe și să se transforme într-o mustață vizibilă, iar Shyja, încântată, a decis să îl păstreze.

„Nu-mi pot imagina să trăiesc fără ea acum. Când a început pandemia de Covid, nu-mi plăcea să port tot timpul o mască pentru că îmi acoperea fața”, spune ea.

Mulți oameni care au văzut-o au îndemnat-o să scape de mustață, dar Shyja a refuzat.

„Nu am simțit niciodată că nu sunt frumoasă pentru că am asta sau că este ceva ce nu ar trebui să am”, a spus ea.

Femeilor li se spune adesea că părul facial este nedorit și că ar trebui să plătească pentru a-l îndepărta în mod regulat. Produsele de epilare reprezintă o industrie de miliarde de dolari, cu creme, benzi de ceară, aparate de ras și epilatoare destinate femeilor care își permit să plătească pentru ele, scrie BBC. nDar, în ultimii ani, multe femei au ales să meargă împotriva normei, acceptând și chiar mândrindu-se cu părul lor facial.

În 2016, Harnaam Kaur, militantă pentru pozitivitate corporală, a devenit cea mai tânără femeie din lume care a avut o barbă completă, potrivit Guinness World Records. În interviuri, ea a vorbit adesea despre faptul că acceptarea părului său facial a fost o parte importantă a învățării de a se iubi pe sine în fața bullying-ului.

Pentru Shyja, a purta mustață nu înseamnă să facă o declarație publică, ci face parte din ceea ce este ea.

„Fac pur și simplu ceea ce îmi place. Dacă aș avea două vieți, poate că aș trăi una pentru alții”, spune ea.

O parte din această atitudine provine din faptul că s-a luptat ani de zile cu probleme de sănătate. Shyja a trecut prin șase operații în decursul unui deceniu: una a fost pentru a îndepărta un nodul la sân, alta pentru a îndepărta chisturi la ovare. Ultima ei operație a fost o histerectomie în urmă cu cinci ani.

„De fiecare dată când ieșeam din operație, speram să nu mai fiu nevoită să mă întorc niciodată într-o sală de operație”, spune ea.

Depășirea multiplelor crize de sănătate nu a făcut decât să întărească convingerea lui Shyja că ar trebui să își trăiască viața într-un mod care să o facă fericită.

Shyja spune că a fost un copil timid în copilărie. Femeile din satul ei abia dacă erau văzute în afara casei după ora 18.00 seara.

Deși Kerala este unul dintre cele mai progresiste state din India, cu indicatori de dezvoltare ridicați, atitudinile patriarhale persistă în majoritatea zonelor, iar femeile sunt adesea descurajate să călătorească sau să trăiască singure. Când s-a căsătorit și s-a mutat în statul vecin Tamil Nadu, Shyja spune că s-a bucurat să descopere un nou tip de libertate.

„Soțul meu pleca la muncă și se întorcea târziu. Așa că seara stăteam în fața casei, uneori mergeam singură la magazin noaptea, dacă aveam nevoie de ceva. Nimănui nu-i păsa. Pe măsură ce am învățat să fac lucruri pe cont propriu, mi-a sporit încrederea în mine”, spune ea, adăugând că încearcă să transmită această atitudine fiicei sale adolescente.

Familia și prietenii lui Shyja au fost de acord cu mustața ei. Fiica ei îi spune adesea că îi stă bine. Dar Shyja spune că a auzit tot felul de remarci din partea oamenilor care o văd pe stradă.