Prima misiune cu care NASA vrea să se întoarcă pe Lună, programată în 2024, va fi diferită de cea mai recentă, care a avut loc în 1972, din echipa de astronauți urmând să facă parte în premieră și o femeie, potrivit administratorului Agenției spațiale americane, Jim Bridenstine.

„Prima femeie care ajunge pe suprafața Lunii va fi o americancă, peste cinci ani”, a declarat Bridenstine, la un simpozion organizat de Space Foundation în Colorado, săptămâna aceasta. Recent, Mike Pence, vicepreşedintele SUA, a cerut NASA să urgenteze planurile pentru misiunile cu echipaj uman pe Lună, astfel încât americanii să se întoarcă pe satelitul natural al Terrei în maximum cinci ani. NASA trebuie să atingă acest scop „prin orice mijloace necesare”, a declarat Pence, la o întrunire a Consiliului Spaţial Naţional. Acesta a mai spus că, dacă rachetele şi roverele lunare ale NASA nu sunt gata pentru astfel de misiuni, se poate apela la companiile spaţiale private. Potrivit unor planuri inițiale, prima misiune cu echipaj uman pe Lună nu putea fi realizată de NASA mai devreme de anul 2028, a mai spus Pence la momentul respectiv. Ulterior, Bridenstine i-a dat asigurări lui Pence că se va face tot posibilul pentru a se respecta termenul limită, însă mulți experți în domeniu s-au declarat sceptici. De exemplu, NASA trebuie să conceapă, să construiască și să testeze un nou rover lunar.

În vara acestui an se împlinesc 50 de ani de la prima misiune cu echipaj uman pe Lună, realizată de NASA. Cea mai recentă misiune de acest tip, din seria Apollo, a avut loc în 1972, iar de atunci niciun om nu a mai pășit pe Lună. De decenii, NASA a pendulat între misiunile pe Marte și cele pe Lună, fiind o victimă a schimbărilor de administrație prezidențială. Mai recent, Barack Obama a cerut realizarea de misiuni pe Marte, în timp ce actualul președinte al SUA, Donald Trump, este interesat de cele pe Lună.