Succesul primei misiuni SpaceX cu echipaj uman a determinat NASA să reacţioneze foarte optimist cu privire la viitorul misiunilor spaţiale cu echipaj uman, transmite Space.com.

Capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic duminică, 2 august, finalizând cu succes istoricul zbor Demo-2 spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Lansarea misiunii Demo-2 la 30 martie a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe pământ american de la sfârşitul programului navetelor spaţiale, în 2011. Acum, după misiunea Demo-2, naţiunea americană va îngropa în memorie această perioadă de secetă a zborurilor spaţiale, după cum a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine.

„Azi a fost o mare victorie, dar este doar începutul", a susţinut Bridenstine într-o conferinţă de presă de după amerizare. „Intrăm într-o nouă eră a zborurilor spaţiale cu echipaj uman, în care NASA nu mai este singurul organism care achiziţionează, deţine şi operează toată tehnologia. Vom fi un client - un client dintre numeroşii clienţi pe o piaţă foarte robustă pentru transportul astronauţilor pe orbita terestră", a mai susţinut el. NASA este primul client pentru serviciile de „taxi spaţial" oferite de SpaceX: agenţia a finanţat dezvoltarea şi testarea capsulei Crew Dragon prin intermediul Programului Commercial Crew, timp de 10 ani.

În 2014, NASA a oferit companiei lui Elon Musk un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a finaliza proiectul Crew Dragon şi pentru a desfăşura cel puţin 6 misiuni operative spre şi dinspre ISS folosind capsula Crew Dragon şi racheta Falcon 9. Boeing a primit un contract similar, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea capsulei CST-100 Starliner. Starliner însă nu este gata să transporte astronauţi. În prealabil, trebuie să ducă la bun sfârşit o misiune fără echipaj, după ce nu a reuşit să se întâlnească cu staţia orbitală în cadrul unei tentative din decembrie 2019. SpaceX poate începe acum să pegătească prima da misiune operativă, Crew-1, cu un echipaj de 4 persoane, ce urmează să fie lansată spre sfârşitul lui septembrie, dacă analiza datelor privind misiunea Demo-2 nu va identifica niciun fel de probleme. Iar riscul descoperirii unor probleme încă nedetectate este extrem de mic, ţinând cont de modul în care s-a derulat această misiune. „A fost o misiune care s-a desfăşurat incredibil de lin", a declarat duminică preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell. Ea a identificat două probleme minore, uşor de rezolvat. Generatorul de rezervă al vasului de recuperare GO Navigator, care a pescuit echipajul Crew Dragon din Atlantic, nu a funcţionat. În plus, nivelurile de tetroxid de azot, un oxidant toxic, au rămas uşor crescute în jurul capsulei pentru o perioadă de timp mai lungă decât se aşteptau membrii echipei de coordonare a misiunii, stimulând echipa de recuperare să neutralizeze acest gaz înainte de a-i extrage pe Behnken şi Hurley din capsulă. A existat şi o a treia problemă, însă aceasta nu a fost responsabilitatea SpaceX. Iahturi şi ambarcaţiuni private au înconjurat capsula Crew Dragon imediat după amerizare, nerespectând distanţa stabilită de Paza de Coastă a SUA.