Pentru profesorul de swahili Julius Wambua, această limbă este o limbă „romantică", are un trecut foarte interesant, plin de rime şi sunete frumoase şi cu o mare capacitate de interconectare între diferite continente ale lumii.

„Dacă folosim swahili în Africa, va aduce unitate, identitate şi o cultură specifică, pentru că swahili este plină de cultură", a declarat pentru EFE, din Nairobi, capitala Kenyei, Sussy Khaadi Nandama, doctor în swahili şi istorie la Universitatea Kenyatta în această ţară.

Odată cu swahili, apar comportamente, mâncare şi îmbrăcăminte, precum „leso'', o bucată de pânză cu proverbe în swahili pe care femeile o poartă în jurul taliei şi în păr. Potrivit profesorului Wambua, swahili reprezintă o mare influenţă culturală care „va putea conecta Africa", deoarece nu se referă la niciun grup etnic specific.

 

Călătoria limbii swahili

Unitatea şi identitatea africană pe care o reprezintă această limbă bantu, una dintre cele mai vorbite zece limbi din lume, a făcut peste 200 de milioane de oameni să o vorbească în Africa, Tanzania şi Kenya fiind ţările care găzduiesc cei mai mulţi vorbitori.

Călătoria swahili a început cu extinderea ei pe întregul continent african şi astăzi este vorbită în Rwanda, Burundi, Republica Democrată Congo (RDC), Somalia, Comore, Mozambic, Zambia, Malawi şi Madagascar. Deşi nu este un lucru comun să se vorbească swahili în Uganda şi este o limbă asociată cu forţele de securitate, guvernul încearcă să promoveze utilizarea acesteia, iar în 2022 a anunţat că swahili va fi obligatorie ca materie de studiu în şcolile primare şi gimnaziale. De asemenea, Malawi a anunţat introducerea acestei limbi în programa şcolară pentru a stimula legăturile cu Tanzania şi a adoptat swahili ca limbă oficială în 2022.

Rusia, Italia, Columbia sau China se alătură şi ele iniţiativelor educaţionale de promovare a acestei limbi pentru a consolida legăturile cu ţările africane.

Îmbinându-şi pasiunea pentru călătorii cu activităţile ei academice, lingvista, hispanista, cercetătoarea şi profesoara de la Universitatea din Bologna (Italia), Rachele Fioritti, a decis să călătorească la Nairobi pentru a învăţa swahili.

„Cred că într-o situaţie viitoare nu prea îndepărtată, swahili ar putea deveni lingua franca a Africii şi una dintre cele mai studiate limbi africane", a declarat Fioritti pentru EFE, mărturisindu-şi „fascinaţia" pentru această limbă.

„În această limbă observi baza bantu, componentele arabe în lexic şi, în acelaşi timp, întreaga sa istorie, cu împrumuturile ei din engleză şi portugheză", adaugă lingvista, care descrie această limbă ca fiind „logică, directă şi foarte naturală''.

Swahili este astăzi una dintre limbile oficiale ale Comunităţii Africii de Est (EAC), ale Uniunii Africane (UA) şi ale Comunităţii de Dezvoltare a Africii de Sud (SADC), iar UNESCO a declarat în 2021 ziua de 7 iulie drept Ziua Mondială a Limbii swahili.

 

Limba coastei

Numele acestei limbi provine de la termenul arab „sahil", care înseamnă „coastă", deoarece a apărut pe coasta estică a Africii.

„Primul lucru pe care l-aş spune este că swahili este o limbă bantu care se întâlneşte pe coasta Kenyei şi de aici îşi are originea", spune Nandama.

După multe studii, au apărut trei şcoli de gândire despre posibila sa origine.

„Una spune că s-a născut din arabă, alta că este un amestec de arabă şi bantu, iar a treilea că este doar bantu. Eu cred că este doar bantu, dar ulterior a adoptat termeni din arabă, engleză şi portugheză", explică Nandama.

Wangozi, un trib de coastă, a fost primul care a vorbit swahili şi, potrivit lui Nandama, o înţelegere greşită din partea arabilor atunci când i-au auzit pe cei din Wangozi prezentându-se drept „wasahil" („oameni de pe coastă") a creat termenul „swahili", care a rămas până în zilele noastre.

Înainte ca swahili să fie considerată un simbol al independenţei culturale şi al unităţii continentului, colonizatorii europeni au folosit această limbă ca instrument de control.

„Pentru a cuceri pe cineva, trebuie să înţelegi şi să comunici, aşa că au învăţat swahili", explică Wambua despre britanici şi colonia lor stabilită în Kenya între 1920 şi 1963.

După ce Kenya, Uganda şi Tanzania şi-au obţinut independenţa, Swahili a început să reapară în rândul africanilor, ajungând să reprezinte din nou unitatea continentului, ba chiar a devenit prezentă în diferite zone şi părţi ale lumii.

 

Hakuna matata

De altminteri, swahili a făcut saltul în cinema, cum este cazul celebrului film Disney, „The Lion King" (1994), în care apare celebra frază „Hakuna Matata", care înseamnă „nicio problemă". Această expresie este foarte cunoscută şi este asociată culturii swahili, la fel ca şi alte cuvinte din film, precum „simba'', care înseamnă leu, sau „rafiki'', adică prieten.

Cu alte cuvinte, swahili a contribuit la formarea unei identităţi panafricane comune şi este, fără îndoială, un element cheie în cultura continentului.