Familia directoarei de imagine care şi-a pierdut viaţa după împuşcătura fatală care a avut loc pe platoul de filmare al peliculei „Rust" a depus marţi o plângere împotriva actorului Alec Baldwin, cerând despăgubiri „substanţiale", a anunţat avocatul familiei.

În momentul tragediei, pe 21 octombrie, la o fermă din Santa Fe (New Mexico), Alec Baldwin manevra un pistol în timp ce lucra la o scenă din film cu directoarea de imagine Halyna Hutchins. Alec Baldwin a declarat că a fost informat că pistolul de recuzită era „rece" - termen care desemnează armele care nu sunt încărcate cu muniţie reală.

Brian Panish, care îi reprezintă pe soţul şi fiul Halynei Hutchins, a condamnat, în timpul unei conferinţe de presă susţinute marţi, „comportamentul periculos" al lui Alec Baldwin şi măsurile de reducere a costurilor luate de actor şi de ceilalţi producători ai western-ului cu buget redus care au dus la moartea directoarei de imagine. Avocatul a prezentat o listă conţinând, în opinia sa, „cel puţin 15 criterii" în vigoare în industria cinematografică care au fost ignorate pe platoul de filmare al peliculei „Rust".

Brian Panish a afirmat că ar fi trebuit să se folosească un pistol fals şi nu o armă reală şi că nu exista nicio persoană calificată să manipuleze armele de foc în momentul accidentului. În cele din urmă, el a deplâns faptul că echipa de filmare nu a fost dotată cu echipament de protecţie, aşa cum este cazul în timpul filmărilor unor scene care necesită tragerea de cartuşe goale.

Procesul a fost intentat în statul New Mexico, unde s-a produs moartea Halynei Hutchins.

Într-un interviu acordat canalului american ABC, difuzat pe 2 decembrie, Alec Baldwin a declarat că nu se simte nici vinovat, nici „responsabil'' pentru moartea Halynei Hutchins.

„Cel mai bun mod, singurul mod de a o onora pe Halyna Hutchins, este descoperirea adevărului. La asta lucrez, pe asta insist, asta cer'', a precizat Alec Baldwin într-o postare pe Instagram.