O echipă de cercetători europeni încearcă să salveze rinocerii albi nordici, o subspecie din care mai există doar două femele în toată lumea, după ce ultimul mascul, Sudan, a murit anul trecut, potrivit Associated Press.

Specialiștii au anunțat, marți, că au reușit să implanteze un embrion obținut în urma fertilizării in vitro unei femele de rinocer alb sudic, Hope, în vârstă de 17 ani, aflată în parcul zoologic Chorzow din Polonia. Embrionul a fost obținut luna trecută, a declarat Thomas Hildebrandt, de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Berlin, Germania. Hildebrandt este membru al BioRescue, o echipă internațională de cercetători care dorește să salveze subspecia rinocerului alb nordic.

Specialiștii au reușit să colecteze și să conserve mostre de spermă de la rinoceri albi nordici înainte ca aceștia să moară. De asemenea, cercetătorii au primit permisiunea guvernului kenyan de a colecta ovule de la cele două femele de rinocer nordic alb rămase, o mamă și fiică numite Najin și Fatu, care însă nu pot rămâne gestante.

Hope a fost aleasă ca "mamă surogat", pentru că cele două subspecii sunt foarte asemănătoare din punct de vedere genetic, iar numărul rinocerilor albi sudici care trăiesc în sălbăticie este mai mare. Hildebrandt a mai declarat, într-o conferință de presă care a avut loc la Berlin, că testele cu ultrasunete au arătat că embrionul transferat lui Hope s-a dezvoltat, dar este mai mic decât se așteptau și deocamdată nu se știe dacă va supraviețui. Guvernul german a anunțat, marți, că sprijină proiectul cu suma de 4 milioane de euro. Cercetătorii încearcă, pe de altă parte, să transforme celule epiteliale colectate de la rinocerii morți în ovule și celule spermatice, o procedură care a fost aplicată până în prezent doar pe șoareci. Ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra, numit Sudan, a murit la vârsta de 45 de ani, în Kenya, în martie 2018. Decesul lui Sudan a fost sinonim cu extincția acestei subspecii. Singura posibilitate de a obține noi exemplare ale acestei subspecii este dezvoltarea unor tehnici de fecundare in vitro pentru a concepe embrioni de rinocer alb nordic cu ajutorul materialului genetic prelevat deja.

Rinocerul alb nordic a dispărut în primul rând din cauza braconajului, mai ales în anii 1970 - 1980, practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În anumite zone din Asia, mai ales China și Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăți medicinale.

Ultimul grup sălbatic aparținând acestei subspecii număra 20 - 30 de exemplare și a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut din cauza conflictelor armate, până la începutul anilor 2000.

În 2008, rinocerul alb nordic sălbatic a fost considerat subspecie dispărută.