Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

 

Înscrierea baghetei franțuzești a fost validată miercuri de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, relatează Le Parisien.

„Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meșteșugul și cultura baghetei. Felicitări Franței!", a scris pe Twitter UNESCO.

„Este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (...) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și know-how-ul meșteșugarului", a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă.

Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.

Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum și cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franța și Belgia), cultura „chaï/tea" (Azerbaidjan și Turcia), tehnicile tradiționale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul ușor (Cuba), etc.

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradițiile, practicile și know-how-ul care trebuie protejate. De asemenea, nu va recunoaște că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că „meșteșugul și cultura baghetei" fac parte din acesta.

Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.