Prima misiune din cadrul programului Agenţiei spaţiale americane de revenire pe Lună, Artemis 1, va trebui amânată până în primăvară, a anunţat NASA atribuind întârzierea verificărilor necesare, informează AFP.

 

După ce a programat misiunea Artemis 1 iniţial pentru sfârşitul anului 2021, apoi în februarie 2022 şi ulterior în martie, NASA a anunţat în cele din urmă într-un comunicat emis miercuri că „studiază oportunităţile de lansare pentru aprilie şi mai''.

Artemis 1 nu va avea un astronaut la bord, dar va marca lansarea propriu-zisă a programului Artemis, care va permite Statelor Unite să trimită misiuni cu echipaj uman pe Lună, printre care prima astronaută şi prima persoană de culoare care ar ajunge pe suprafaţa selenară. Aceasta va fi pentru prima dată când noua rachetă uriaşă a NASA, denumită SLS, va zbura, propulsând capsula Orion spre Lună unde se va plasa pe orbită, înainte de a reveni pe Terra.

Marea repetiţie generală pentru lansare, programată iniţial pentru februarie, a trebuit în cele din urmă să fie amânată pentru martie, a indicat NASA, având ca efect amânarea lansării propriu-zise.

Pentru acest test, racheta trebuie adusă la rampa de lansare, rezervoarele sale sunt umplute cu combustibil şi este efectuată întreaga secvenţă de lansare, cu excepţia decolării propriu-zise.

Derularea acestei repetiţii generale va determina data exactă a lansării.

Întârzierea suplimentară nu a fost cauzată de o problemă „specifică'', a declarat într-o conferinţă Tom Whitmeyer, responsabil pentru dezvoltarea sistemelor de explorare în cadrul NASA. „Poate fi ceva la fel de simplu ca o zgârietură care necesită lustruire sau vopsea care necesită retuşuri, doar că sunt multe lucruri de făcut, este un vehicul uriaş'', a adăugat el.

Racheta SLS, în prezent complet asamblată la Centrul Spaţial Kennedy de la Cap Canaveral din Florida, are aproape 100 de metri înălţime.

În urmă cu câteva luni, un raport independent al biroului inspectorului general estima că misiunea Artemis 1 ar urma să aibă loc „în vara anului 2022''.

Artemis are mai multe obiective: să demonstreze capacitatea capsulei Orion de a reveni de pe Lună, de a opera în spaţiul îndepărtat, unde „temperaturile sunt cu mult mai scăzute decât pe orbita terestră joasă'', precum şi recuperarea cu succes a rachetei. Sunt prevăzute şi obiective suplimentare cum ar fi studierea efectului radiaţiilor pentru viitori astronauţi care vor ajunge pe Lună şi, nu în ultimul rând, realizarea unui selfie al capsulei cu Luna în plan îndepărtat. Conform calendarului iniţial, misiunea Artemis 2 este preconizată pentru 2023 şi va implica un echipaj cu doi astronauţi la bord, care nu vor aseleniza însă. Abia odată cu Artemis 3 astronauţii vor păşi din nou pe solul selenar. Data preconizată iniţial pentru această misiune era 2024.