Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui avocat în cadrul Baroului Bihor, a unei grefiere şi a unei funcţionare la compartimentul de registratură, ambele de la Tribunalul Bihor, în dosarul deschis de DNA Oradea în 2013 vizând mai multe hotărâri judecătoreşti falsificate prin care s-au obţinut scutiri de la plata taxei de poluare pentru maşini second hand.  

Avocatul Călin Moisi a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată,
instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Nicoleta Florina Botău, la data faptelor grefier în cadrul Tribunalului Bihor, a fost şi ea trimisă în faţa instanţei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată. De asemenea, Viorica Tamaş, la data faptelor funcționar la compartimentul de registratură din cadrul Tribunalului Bihor, va fi judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi abuz în serviciu în formă continuată. Potrivit unui comunicat al DNA, făcut public ieri, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada ianuarie – martie 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Județului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr. 50/2008. „În acest context, inculpatul, avocat în cadrul Baroului Bihor, împreună cu inculpata Tamaș Viorica și beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, grefier în cadrul Tribunalului Bihor, ar fi falsificat șase cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme. Ulterior, cu ajutorul celor două angajate ale Tribunalului Bihor și a unui alt funcționar din cadrul aceleiași instituții (neidentificat până în prezent), cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conținutului, ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței de judecată, creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată”, se arată în comunicatul DNA. Aceste demersuri nelegale, arată procurorii, ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial, aspecte la care și-ar fi adus aportul în mod direct inculpata Botău Nicoleta Florina, care ar fi inclus în mod fictiv cererile de preschimbare a termenului pe listele de ședință, ar fi redactat încheierile de preschimbare a termenului (antedatate și fictive), i-ar fi remis avocatului hotărârile judecătorești, în condițiile în care acesta nu era îndreptățit să le primească (părțile nesolicitând ca actele de procedură să îi fie comunicate acestuia și, în orice caz, nefiind efectuată, potrivit înscrisurilor de la dosare, comunicarea către acesta a hotărârilor).
După intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești devin obligatorii pentru Instituția Prefectului Județului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care trebuie să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea.