Procesele inculpaţilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), condamnaţi în primă instanță până pe 23 ianuarie 2019 de completuri de 3 judecători, dar care nu au o sentinţă defintivă, vor fi rejudecate, a decis Curtea Constituțională. Unul dintre cei vizați de decizie e și Darius Vâlcov.

Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, ar putea fi unul dintre beneficiarii deciziei Curții Constituționale de miercuri. Fostul consilier pe probleme economice al premierului a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare de un complet de 3 judecători, în primă instanță, pe 8 februarie 2018. Astfel, potrivit deciziei Curții Constituționale, procesul acestuia ar trebuie rejudecat de la zero. De altfel, apărătorul lui Darius Vâlcov a mai susținut, în termenele din apel, că acel complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu era specializat pe corupție.

Și procesul fostului preşedinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, ar putea fi rejudecat. El a fost condamnat, în noiembrie 2016, la o pedeapsă în primă instanță, de 8 ani de închisoare cu executare de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie. Și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, inculpat în același dosar, a fost condamnat tot atunci, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare, de către același complet.

De asemenea, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, deputatul Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie 2018, în primă instanță, tot de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie, la 4 ani de închisoare.

Pe de altă parte, și procesele celor achitați de completurile de 3 judecători ar trebui, în mod normal, rejudecate. Poate fi cazul dosarului „Rovinari - Turceni”, în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 10 mai 2018, în primă instanță, achitarea fostului premier Victor Ponta și a fostului ministru al Transporturilor, Dan Șova. În același dosar au fost achitați, în primă instanță, și Laurențiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, și Laurențiu Graure, fost director economic al CET.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.

Curtea Constituțională precizează, în urma admiterii conflictului Parlament-ÎCCJ, că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis sesizarea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea

nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, contrar celor prevăzute de art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.

2. Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din

Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, arată CCR, în comunicatul de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că „decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și preşedintelui Senatului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.